La pressió sobre les empreses vinculada al Plan Director por un Trabajo Digno endegada pel govern central ha fet disparar a Catalunya les conversions de contractes temporals en fixos, d’acord amb les dades del departament de Treball Afers Socials i Famílies.
A Catalunya l’agost passat el nombre de conversions va arribar a 9.614, un 22,6% més elevada que un any enrere. Mentre que el setembre les conversions han sumat 12.631, cosa que implica un creixement del 5,9%, segons Treball. Si es va a l’agregat anual, entre gener i el 30 de setembre les conversions han arribat a 109.195, cosa que suposa un augment del 10,8% i són un rècord en nombres absoluts.
Al seu torn, en el conjunt d’Espanya la xifra de contractes indefinits firmats el setembre va ser de 232.768, la més alta en aquest mes, des que hi ha sèrie històrica, segons va declarar la secretaria d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas. A l’agost i setembre, les conversions de temporals a fixos van créixer un 49,2% i un 37,52% respecte als mateixos mesos de 2017, quan en els mesos previs es registraven increments del voltant del 20%.
Els contractes indefinits continuen sent una minoria respecte al total de contractes que se subscriuen a Espanya: al setembre van arribar a gairebé el 12% (11,92%), un percentatge baix sobre el conjunt però que, així i tot, és el més alt dels registrats en els últims quatre anys, segons el resum de dades facilitat per Treball a propòsit de les dades de l’atur registrat al setembre. En el creixement d’aquestes últimes s’observa un gran salt a l’agost i setembre d’aquest any, encara que en general l’estabilització de llocs temporals va en augment els últims anys després de la seva caiguda experimentada durant la crisi.
A Catalunya des de la finalització de la crisi també es nota una tendència a la conversió de contractes temporals a indefinits. L’agost de 2017 les conversions van sumar 7.617 i el setembre d’aquell any la xifra va pujar fins a 11.927. L’acumulat entre gener i 30 de setembre va ser de 98.531, amb un creixement del 15,7%. Des de 2013 creixen any a any les conversions de manera que el 2018 el nivell de fixos s’acosta ja al que hi havia a l’inici de la crisi.
Menor precarietat a Catalunya
La diferència en el ritme de conversió de contractes temporals a fixos té a veure amb l’ús que es fa dels contractes a cada territori. Així, En el conjunt espanyol la mitjana de contractes temporals és del 92%, mentre que a Catalunya és del 87,35%, gairebé 5 punts menor. Per tant, a menys contractes temporals, menys conversions.
Cal dir que aquesta escalada a la conversió de llocs temporals en fixos en els dos últims mesos coincideix amb l’embranzida produïda en aquest sentit des del govern del PSOE, que ha enviat cartes de la Inspecció de Treball a empreses en què detectava que podia existir frau en la contractació temporal.
Des de CCOO de Catalunya es valora positivament aquesta evolució que mostra l‘encert en el plantejament del ‘Plan Director por un Trabajo Digno’ i la urgència en executar les mesures que contempla. «El treball digne que celebrem cada 7 d’octubre a escala mundial no tan sols és el camí més curt per recuperar justícia i cohesió social, sinó la garantia més forta de la que disposem per la sostenibilitat de la seguretat social i de les seves prestacions i per un teixit productiu competitiu i productiu». Com diu l’acord publicat al BOE: El frau és econòmicament insostenible i socialment injust i provoca una minva en la competitivitat i productivitat de l’economia espanyola, afirma el sindicat.
Abús en la contractació
“Aquestes dades posen de manifest al que porten anys diem des de la UGT de Catalunya i és que es produeix un abús en la contractació temporal amb una utilització fraudulenta dels contractes temporals, ja que estan servint, en la majoria de casos, per a cobrir llocs de treball estructurals i com a element de flexibilitat laboral”, afirma Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT.
“Cal lluitar contra el frau en la contractació i l’explotació laboral amb l’increment de les mesures de control de la contractació, així com invertir recursos al Cos superior d’inspectors de Treball i Seguretat Social. Cal perseguir les conductes abusives i fraudulentes, vulnerar la llei no pot ser tan fàcil ni sortir tan barat.
Cal fomentar la contractació indefinida amb ajudes finalistes per a la competitivitat, la investigació i el desenvolupament d’aquelles empreses que tinguin menys contractes temporals i contractin persones amb dificultats d’inserció, penalitzant l’abús en la contractació temporal”, afirma la responsable de la UGT.
L’excessiva temporalitat del mercat laboral espanyol, amb la taxa més gran a la UE el 2017, respon en part a l’abús per part de les empreses d’aquesta forma de contractació més inestable, en situacions que s’allunyen de les causes justificades en la legislació per recórrer a ella.