El mateix dia que el Congrés aprovava definitivament la nova llei d’ocupació el Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB) feia una anàlisi de les oportunitats i desafiaments del nou marc legislatiu impulsat pel Ministeri de Treball de Yolanda Díaz que modernitza el SEPE, que passarà a ser l’Agència Espanyola d’Ocupació i dona major atenció a les polítiques actives d’ocupació, especialment per als col·lectius més vulnerables, com les persones trans, víctimes de violència de gènere o persones amb discapacitat.
“La nova llei evidencia que a Barcelona estàvem fent les coses bé i fomenta la cooperació entre administracions amb les persones al centre”, comentava a l’iniciar la jornada la Raquel Gil, vicepresidenta del CESB i comissionada d’Ocupació. Les aportacions acadèmiques les va fer Eduardo Rojo, doctor en Dret per la UB i catedràtic en Dret del Treball i seguretat social de la UAB: “és un text amb aportacions de molts grups parlamentaris, amb un evident avenç en el desenvolupament d’un nou marc de política d’ocupació que ofereix serveis que facilitaran l’ocupació”.
L’aprovació de la llei d’ocupació era una de les condicions d’Europa per a poder rebre els fons europeus Next Generation, de manera que el nou marc legislatiu busca aproximar-se a les dades d’ocupació europea, tal com va confirmar la ministra Díaz.
La nova norma permetrà que la Inspecció de Treball pugui opinar sobre els expedients de regulació d’Ocupació (ERO), mesura que va enfadar a la CEOE. La Inspecció de Treball realitzarà un informe per a confirmar que es donen les circumstàncies per a presentar un ERO. A més, s’incorpora una reforma de l’Estatut dels Treballadors que garanteix la inembargabilitat del Salari Mínim Interprofessional SMI) en qualsevol quantia.
Dimensió local i professionalització dels serveis d’ocupació
De manera unànime, tots els ponents van destacar la dimensió local de la nova llei, una llei amb una clara perspectiva de gènere i amb els col·lectius més vulnerables al centre. Susana Díaz, subdirectora del SOC, va aplaudir l’aprovació de la llei, ja que feia vint anys des de l’última i també va posar el focus en la dimensió local de la norma.
“S’ha de professionalitzar al personal dels serveis públics d’ocupació. Necessitem persones que acompanyin als ciutadans”, afirmava Gerardo Gutiérrez, director General del SEPE i un dels impulsors de la norma. També va destacar, tot i l’esforç que ha suposat en la negociació amb el Ministeri d’Hisenda, la plurianualitat de les polítiques actives d’ocupació: “a partir d’ara el SOC podrà fer un contracte de més d’un any amb l’Ajuntament de Barcelona”.
La llei vol modernitzar els serveis d’ocupació estatal i aprofita els recursos dels fons europeus per a fer-ho amb una dotació de 170 milions d’euros. A més, Gutiérrez defensava la importància de “professionalitzar els orientadors laborals” i el seu paper en el nou marc legislatiu. També va posar èmfasi en la inclusió de la perspectiva de gènere, amb plans anuals i el protagonisme dels col·lectius vulnerables.