Informació publicada a Eldiario.es
L’Audiència Nacional ha estat l’òrgan encarregat de resoldre el conflicte col·lectiu dels treballadors de Renfe. El tribunal ha obligat a l’empresa pública a respectar el dret de tota la plantilla a disposar de dies lliures per malaltia, segons estableix la Llei de pressupostos generals de l’Estat de 2013. La sentència és ferma després de la retirada del recurs interposat per la ferroviària.
“Aquest dret ho estableix la llei i no s’aplicava”. Els treballadors es mostren optimistes perquè “ja no hi haurà més expedients disciplinaris”, explica José López, portaveu de CGT a eldiario.es. “Les sancions que queden pendents de resolució han de ser anul·lades”, afegeix. Fonts de Renfe confirmen que acataran la sentència i aplicaran aquest dret a la plantilla.
Dimecres passat 10 d’octubre -mateix dia de la resolució definitiva de la sentència- havia de celebrar-se el judici d’un maquinista sancionat per l’empresa que va ser sancionat per falta “greu”, en no haver presentat els informes de baixa mèdica que li va exigir l’empresa davant la seva absència per malaltia. L’acte, de moment, ha estat ajornat a juliol de 2019.
L’empleat -que va lliurar els justificants mèdics de la Seguretat Social tot i que en un primer moment Renfe no els va acceptar- demandar a la ferroviària per vulnerar el dret a disposar dels dies lliures per malaltia. Ara, explica a aquest mitjà que la companyia ha contactat amb els treballadors sancionats per retirar-los els expedients disciplinaris.
Aquestes sancions “no estaven justificades en cap cas perquè l’absència per malaltia estava justificada”, sosté Eduardo Rivas, jurista del sindicat CGT. Afegeix que tots els treballadors que es van absentar per aquest motiu, tenen dret a retribució només per presentar la documentació mèdica, tal com van fer, i segons estableix la normativa de PGE de 2013.
L’Audiència Nacional és el tercer i últim tribunal que dóna la raó als treballadors de Renfe, constatant el seu dret a disposar dels dies lliures per malaltia sense generar descomptes en el salari i sense incórrer en incapacitat temporal. Els dos jutjats de primera instància de Màlaga i Barcelona també van fallar a favor seu concloent que “preval la llei davant el Conveni Col·lectiu de Renfe”.