La Inspecció de Treball va proposar sancions per valor d’uns 1,5 milions d’euros per discriminació de gènere a les empreses en 2018, gairebé el doble que l’any anterior, segons informa Eldiario.es . Així es recull en l’informe anual de l’autoritat laboral, que va publicar dimarts 3 de desembre el Ministeri de Treball a la seva pàgina web. Les sancions són fruit de les infraccions detectades per la Inspecció en aquesta àrea: 148, enfront de les 96 dictaminades després de les investigacions de 2017.
En concret, les sancions motivades per discriminació de gènere van ascendir a 1.488.834 euros, enfront dels 772.032 euros requerits el 2017. Les actuacions de la Inspecció de Treball a l’àrea “d’igualtat i no discriminació per raó de sexe” en canvi quasi no van augmentar: 5.722 en 2018 i 5.706 el 2017.
La presidenta del Sindicat d’Inspectors de Treball i de la Seguretat Social (SITSS), Ana Ercoreca, assenyala que l’encreuament massiu de dades de la Seguretat Social i altres organismes i les eines de lluita contra el frau han permès elevar molt l’efectivitat de les actuacions de l’autoritat laboral, en aquest i altres àmbits.
Les dades de l’informe anual contemplen que el nombre més gran de sancions es va imposar en relació amb la “protecció de la maternitat en matèria de seguretat i salut laboral”, àrea que també suma la quantitat més gran de sancions: 639.371 euros. La multes es dupliquen de 2017 a 2018, quan la Inspecció va dictaminar 47 multes per aquesta infracció, i va ser l’activitat de la Inspecció de Treball que més actuacions va protagonitzar en l’àrea d’igualtat i no discriminació per raó de gènere en 2018: 1.151.
El següent tipus d’infracció amb major import de multes és “la discriminació per raó de sexe en la relació laboral”, on s’inclou ara la bretxa salarial, amb 440.020 euros. En tercer lloc, pel que fa a la quantitat més grossa en multes correspon a l’incompliment dels “plans d’igualtat i altres obligacions de la llei d’igualtat”, amb 144.640 euros en sancions. Aquesta última infracció és la segona que més ha crescut entre 2017-2018, que va tancar amb 38 sancions.
L’assetjament gairebé no se sanciona
Les xifres evidencien també que l’assetjament en l’àmbit laboral amb prou feines queda sancionat per la Inspecció de Treball. Només es van registrar quatre sancions per assetjament sexual i tres per assetjament per raó de sexe, quan els sindicats i les organitzacions feministes denuncien que és un tipus de violència a la qual s’han d’enfrontar multitud de dones en els seus llocs de treball.
L’única àrea en què s’han reduït les infraccions detectades, tot i l’augment de les actuacions, ha estat en la discriminació per raó de sexe en l’accés a l’ocupació, amb 16 infraccions, castigades amb 108.766 euros en sancions. En 2017, la xifra va ser de 22 infraccions i 181.270 euros en multes.
Pel que fa a la discriminació en la negociació col·lectiva, tot i que la Inspecció va comptabilitzar 762 actuacions, cap d’elles es va traduir en una infracció amb multa.
Les sancions imposades per la Inspecció de Treball per discriminació de gènere suposen una petita part del total de les multes imposades l’any passat. Els gairebé 1,5 milions (1.488.834) representen un 0,5% del total de gairebé 308 milions totals que l’autoritat laboral va imposar en sancions l’any passat.