La Inspecció de Treball ha conclòs que centenars de repartidors d’Amazon a Madrid i Barcelona, més de 3.000 persones, són falsos autònoms i ha donat d’alta als missatgers d’ofici a la Seguretat Social, després de la denúncia que va presentar el sindicat UGT contra el gegant de comerç electrònic. Segons El País, que ha avançat la notícia, l’actuació arriba gairebé a “4.000 treballadors”. L’autoritat laboral reclama a diverses empreses de la multinacional (Amazon Road Transport SL i Amazon Spain Fulfillment, SL) copioses sumes per les quotes a la Seguretat Social impagades pels seus treballadors. Només a Barcelona, la Inspecció de Treball reclama en dos actes de liquidació més de tres milions d’euros a la multinacional.
El sindicat UGT ha avançat el resultat de la investigació de la Inspecció de Treball en plena campanya de rebaixes d’Amazon, que celebra aquests dies l’anomenat ‘Prime Day’. “En aquests dies, la campanya d’Amazon Prime Day és capaç de tirar els preus per oferir productes més barats perquè utilitza un model laboral fraudulent en el qual s’estalvia gran quantitat de diners rebaixant les condicions laborals dels seus treballadors”, ha denunciat Gonzalo Pino, secretari d’Acció Sindical d’UGT.
El sindicat acaba de conèixer les dues actes de liquidació de la Inspecció de Treball a Barcelona, que afecta centenars de treballadors i per les quals l’autoritat laboral reclama uns 998.000 euros a Amazon Road Transport SL i uns 2.156.000 euros a Amazon Spain Fulfillment, SL.
A més, al començament de setembre l’autoritat laboral a Madrid va comunicar a UGT que s’havia actuat d’ofici donant d’alta a repartidors d’Amazon a la capital. Segons ha pogut saber el sindicat, l’actuació arriba a “2.921 persones”. elDiario.es ha contactat amb una repartidora d’Amazon Flex a Madrid que treballava com a autònoma i confirma haver rebut l’alta d’ofici en la Seguretat Social com a treballadora per compte aliè.
Aquest mitjà ha preguntat a Amazon per les actuacions de la Inspecció de Treball a les dues ciutats, però de moment no ha rebut una resposta. La multinacional podria recórrer les actes de l’autoritat laboral i presentar al·legacions per justificar que els seus repartidors no són falsos autònoms.
A la UGT consideren que aquesta és una nova victòria de dret laboral sobre les “pràctiques fraudulentes” de les plataformes digitals i, en aquest cas, aquesta gran multinacional de comerç electrònic. “Aquesta forma de competir en el mercat suposa un model econòmic tremendament perillós”, adverteix Gonzalo Pino, que recorda que a la UGT consideren “que la legislació actual és eficaç contra el frau, una nova regulació podria consolidar un model sense drets laborals”.
Les actes de l’autoritat laboral sobre el gegant nord-americà del comerç electrònic arriben en ple debat sobre la regulació de la feina en plataformes digitals per evitar el seu abús dels falsos autònoms. Al Ministeri de Treball afirmen que es reuniran aviat amb els sindicats i la patronal per proposar la regulació, que se cenyirà a les plataformes de repartiment a domicili, el que ha popularitzat la futura legislació com ‘Llei Rider’.
Aquest és un article de eldiario.es