La Generalitat, a través dels Departaments d’Empresa i Treball i d’Igualtat i Feminismes va presentar ahir una nova proposta de senyalització de seguretat i salut en el treball per fer-la més inclusiva. El Govern ha redissenyat 21 pictogrames amb l’objectiu que siguin més neutres i no discriminatoris per gènere. “Calia avançar en una senyalització inclusiva perquè tothom si sentís representat, ja que no és normal estar envoltades de símbols que no ens representen”, va destacar la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge des de la Fundació Laboral de la Construcció a Badalona.
Tot i que l’aplicació de senyals és competència de l’Estat, “calia avançar”, motiu pel qual la Generalitat ha fet una proposta actualitzada que farà arribar al Ministeri de Treball i Economia Social. “La nova proposta combina volums amb línies rectes i diagonals, de manera que les figures humanes no són tan rígides i representen una diversitat de cossos més àmplia. També s’afegeixen cabells en moviment”, defensen des del Govern. Els nous dissenys ja estan disponibles i es faran arribar a empreses, agents socials, entitats, mútues, i empreses de prevenció per promoure la seva aplicació, tot i que no serà obligatòria.
Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral
La nova senyalització forma part de l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026, elaborada amb els agents socials. El pla incorpora un apartat específic de gènere “amb la finalitat d’incloure la perspectiva de gènere en totes les accions implantades en l’àmbit de la seguretat i salut en el treball, així com dur a terme actuacions específiques que afavoreixin la integració de la dimensió de gènere en la prevenció dels riscos laborals”, argumenten des del Govern.
Des del sector asseguren que “la construcció necessita ser més paritària” i “en un moment de crisi de relleu generacional, la incorporació real de la dona és clau”, justifica el president de la Fundació Laboral de la Construcció, Esteve Freixes i Vilardell. Tot i que hi ha més de 15.000 dones en la construcció, només un 1% està a peu d’obra.
Pel que fa a la formació, l’any passat les dones van ser 1.345, un 10% del total. La consellera Verge va destacar que cal impulsar també altres mesures per garantir que la integració femenina en el sector sigui real: formació, un vestuari que s’adapti a la fisiologia de les dones o garantir lavabos diferenciats per gènere. També va lamentar que la llei estatal que regula el sector, no està actualitzada i fer-ho “és garantia d’incorporació de més dones al sector”.
1 comentari
M’he fet gran i la meva capacitat de d’assimilació fa temps ja que esta exhaurida. Segurament aquest es un dels principals problemes que tenim com a pais. El que passa es que les properes eleccions tindre molts problemes a l’hora de ficar la papereta pel l’escletxa. cada dia m’ho poseu mes dificil. Peró bé, ningú em va dir que seri facil.