La vaga general convocada per dijous 21 de febrer a Catalunya per la Intersindical CSC ja té serveis mínims decretats. L’aturada compta amb el suport de diversos partits polítics independentistes i organitzacions sindicals, com USTEC i veïnals i cíviques.
La incidència dependrà de les decisions de les assemblees que es convoquin als centres de treball, perquè els sindicats majoritaris, que no convoquen, han deixat la decisió final en mans dels afiliats.
Segons el decret, els trens de Rodalies i regionals de Renfe funcionaran al 33% durant tot el dia, i Ferrocarrils de la Generalitat ho farà al 50% en hores punta –des de les 6.30 a les 9.30 hores i des de les 17 fins a les 20 hores– i al 25% en hores vall.
El ferrocarril metropolità i el tramvia de Barcelona i els serveis de Transports de Barcelona operen al 50% en hores punta i el 25% en hores vall, mentre que la resta de transport de viatgers urbans i interurbans i el servei d’autobús que uneix la ciutat amb l’Aeroport de Barcelona oferiran la meitat del seu servei habitual.
El transport de persones amb diversitat funcional oferirà el seu servei habitual i es mantindrà el servei en el transport escolar per accedir als centres d’Infantil i Primària que no tinguin una alternativa de mobilitat pública.
El servei d’atenció telefònica per urgències i emergències vinculades amb aspectes sanitaris, d’ordre públic i de violència masclista es prestarà en tot cas en un 85% respecte a una jornada laboral.
Serveis sanitaris
Pel que fa a la sanitat, el servei d’urgències i les unitats especials de la sanitat pública mantindran el seu funcionament normal, i s’haurà de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i a criteri professional.
També s’haurà d’atendre l’activitat quirúrgica que no es pugui retardar derivada de l’atenció urgent i greu. En els centres d’assistència extrahospitalitaria, es garantirà l’assistència urgent durant l’horari habitual de cada centre, i aquest servei es prestarà amb el 25% de la plantilla.
Pel que fa a l’assistència sanitària en els centres privats, s’establiran els mateixos serveis mínims que a la pública, menys en els centres d’assistència extrahospitalitaria, en els quals es mantindrà el personal imprescindible per garantir l’assistència urgent i que no es pugui retardar durant l’horari habitual de cada centre en un dia festiu.
Educació
En l’apartat educatiu els centres docents públics i privats no universitaris i les llars d’infants comptaran amb una persona de l’equip directiu per centre de treball, en referència al titular de la direcció, del cap d’estudis, de la secretaria o de coordinació pedagògica del centre.
A més, a l’esmentada persona, s’afegirà un docent per cada sis aules d’ensenyament Infantil i Primària; un professor per cada quatre aules en els centres d’educació especial, i un terç de la plantilla a les escoles bressol. Per mantenir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries, es fixa que treballi un terç del personal.