La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES), arriba aquesta tardor a la seva desena edició. I ho fa recuperant en bon part el format presencial, després que l’any passat tot el programa acabés sent virtual. Enguany la FESC tindrà lloc durant una setmana sencera, del 18 al 24 d’octubre, i durant aquest període es desenvoluparà el programa d’activitats, xerrades, tallers i propostes culturals que combinarà el format presencial i virtual. La fira d’expositores, que es va anul·lar l’any passat a causa de les restriccions sanitàries, tornarà de nou el cap de setmana del 23 i 24 d’octubre a la Fabra i Coats del barri de Sant Andreu a Barcelona.
El lema d’aquesta edició és ‘Desfes-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària’. El desè aniversari arriba en un moment que per als organitzadors es considera idoni, ja que “la pandèmia i la conseqüent crisi socioeconòmica han tornat a demostrar que el capitalisme és un model ja col·lapsat i incapaç de resoldre les necessitats bàsiques de les persones i del planeta”. Des de l’organització es vol aprofitar el desè aniversari per aturar-se a observar el camí recorregut i dibuixar plegades l’horitzó al que s’aspira arribar en la propera dècada.
Des de la XES defensen que és possible fer una economia per la vida i volen tornar a demostrar-ho durant la FESC2021. Volen que la fira torni a ser l’aparador de projectes i propostes existents i que esdevingui, un anys més, un espai on reflexionar juntes sobre els reptes i oportunitats que hi ha per endavant. Així, es pregunten com ens volem organitzar col·lectivament per afrontar la propera dècada? Quines propostes tenim per fer dignes i revaloritzar totes les feines essencials per a la vida? Com podem avançar per enfortir la dimensió procomú dins de l’economia social i solidària? O com estem incloent la perspectiva ecofeminista en l’economia i el treball?
Però també expliquen que es pretén que la fira sigui un espai de festa i de vida. Enguany, esperen poder recuperar les converses, les abraçades i els somriures pendents de 2020. I per això diuen que “serà un moment per celebrar el feminisme, l’habitatge cooperatiu, l’alimentació sostenible, la intercooperació o el consum responsable, entre altres, i desfer-se del fast food, d’Amazon, La Caixa o el patriarcat”.