Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Diputació de Barcelona celebrava ahir el darrer ple del mandat on tal com va avançar el Diari del Treball no es va aprovar l’acord salarial al qual havien arribat els sindicats i el Govern de la Diputació que pretenia actualitzar el plus de perillositat de 840 treballadors i que porta congelat des de 1985.
Els sindicats van ser informats el mateix dia del ple d’abril en què s’havia d’aprovar l’acord, que s’havia retirat de l’ordre del dia per falta d’unanimitat dels grups polítics. Des dels comuns i ERC van manifestar que s’abstenien per falta de transparència de l’Executiu tot i que en facilitaven la seva aprovació. Tot i així, el PSC i Junts, que conformen el Govern, van justificar la retirada de la votació “per evitar acusacions d’electoralisme d’altres partits polítics” per la proximitat de les eleccions. Des de la Diputació s’excusen en un informe desfavorable de la intervenció, que tot i no ser vincular, podria suposar una investigació del Tribunal de Comptes i conseqüències judicials per als diputats que hi votin a favor. Els sindicats afirmen que “l’informe únicament alerta d’una elevada despesa de diners, ja que afecta un gruix important dels treballadors de la Diputació”. La prioritat de la Junta de Govern és ara refer el dictamen per a rebre el vistiplau de l’interventor i llavors aprovar l’acord.
Pressió sindical que ha acabat en un acord
Els sindicats, que ja van provocar aldarulls en el ple d’abril es van proposar pressionar per aconseguir aprovar l’acord en el mandat actual, ja que segons lamenten des de la UGT “no s’incrementaran els sous dels treballadors fins a finals d’any”. CCOO, UGT i la Intersindical van fer una tancada a la Diputació el passat 18 de maig, dia que es determinava l’ordre del dia del darrer ple del mandat, per obtenir el vot favorable al pacte salarial abans de les eleccions. Els sindicats afirmen que “el govern de Núria Marín ha tornat a incomplir els acords signats amb els sindicats i ha menyspreat la negociació col·lectiva” amb acusacions directes a Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació; el Carles Ruiz, alcalde de Viladecans i president de l’Àrea de Recursos Humans; i el Rubén Guijarro, alcalde de Badalona i diputat de Recursos Humans a qui demanaven “una rectificació” i els exigien que “el punt sigui debatut en el ple de maig, així com un respecte a la negociació col·lectiva i a la plantilla de la Diputació”.
Però, tot i que la pressió no va aconseguir que s’aprovés l’acord en el mandat actual, els sindicats van aconseguir un acord de tots els grups parlamentaris, els quals es comprometen a aprovar l’acord un cop s’aconsegueixi l’informe favorable de l’interventor. L’acord de la Junta de Portaveus justifica la decisió de no haver sotmetès a votació el pacte salarial en el ple d’abril davant “l’inconvenient que representava l’informe desfavorable de la Intervenció per poder prendre un acord que no pogués ser qüestionat o impugnat, que eventualment pogués resultar amb la possible responsabilitat patrimonial personal dels diputats i les diputades que votessin favorablement a l’acord” i afegeix que “constatant la impossibilitat d’un vot unànime favorable que afeblís l’acord es va decidir, amb l’aquiescència de tots els grups i per tant, amb garanties de viabilitat futura, que es refés l’expedient de forma que pogués ser tractat en el primer ple immediatament posterior a l’obtenció de l’expedient sense cap informe contrari per part de les instàncies que fiscalitzen les actuacions administratives”. Per últim, els signants de l’acord, que són tots els grups parlamentaris, “es comprometen a que un cop refet l’expedient facilitin l’elevació a la sessió plenària per a la seva aprovació”.