La Inspecció de Treball estatal ha desqualificat com a cooperativa l’entitat Servicarne, que havia estat denunciada per CCOO i UGT com una falsa cooperativa. Entre altres consideracions la inspecció ha constatat que els teòrics cooperativistes no tenen cap mena de poder decisori a l’entitat, cosa que contradiu la normativa sobre cooperatives. Servicarne, que havia arribat a tenir fins a 5.000 treballadors, que feia passar per socis cooperativistes, aportava operaris a diverses empreses del sector carni a Espanya i també a Catalunya. La notícia la va donar Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya, durant la seva intervenció l’1 de maig. En va parlar per mostrar un exemple de l’eficàcia del sindicalisme en la millora de les condicions de vida dels treballadors.
Servicarne, que té el seu domicili social a Barcelona, havia estat denunciada mediàticament diversos cops pels sindicats majoritaris. Els sindicalistes afirmaven que els treballadors de Servicarne no estaven donats d’alta al règim general de la Seguretat Social, sinó que com teòrics autònoms s’havien de pagar la protecció social. Tampoc podien fer vacances pagades i fins i tot havien d’aportar les eines i la roba de treball. A més, operaven absolutament a les ordres de les empreses càrnies que contractaven la cooperativa.
La Generalitat de Catalunya va canviar la llei per obligar les cooperatives a aplicar com a mínim les condicions salarials i laborals del conveni sectorial en el qual treballessin. Això afectava Servicarne, com a teòrica cooperativa, però la resposta d’aquesta organització va ser donar-se de baixa com a entitat catalana i inscriure’s com a cooperativa en l’àmbit de l’Estat espanyol. Així evitaven la llei catalana
Amb la nova situació Servicarne pot optar per diverses sortides. Una seria crear empreses que apliquessin el conveni del sector carni i donar d’alta els treballadors en el règim general de la Seguretat Social. Una altra sortida seria incorporar els treballadors a les empreses per a les quals realment treballen. I una tercera possibilitat seria presentar recurs contenciós administratiu i seguir la via legal que pot tardar molt temps a resoldre’s, segons assegura Tomás Díaz, responsable de política industrial de la Federació d’Indústria de CCOO de Catalunya.
Segons les últimes dades que obren en mans dels sindicats, hi ha grans empreses del sector carni com Vall Companys que operen a Catalunya, que encara usen la ja oficialment falsa cooperativa com a proveïdora de mà d’obra en les seves instal·lacions.
Multes i casos polèmics
A Catalunya Servicarne s’ha vist involucrada en diversos fets polèmics, com un accident laboral que va destapar una relació comercial entre un escorxador de Pallejà i la falsa cooperativa, que li proporcionava 40 empleats per al seu funcionament.
L’agost de 2017 els sindicats CCOO i UGT de les comarques de Lleida denunciaven el cas que afectava l’escorxador Milsa. En aquella data l’empresa només tenia en plantilla 57 treballadors, mentre que Servicarne li aportava més de 400 operaris. El canvi s’havia produït a partir de la compra de Milsa per part del grup Vall Companys. Recordaven que el 2008, quan Valls va comprar Milsa a Doux, la plantilla era de 300 treballadors.
De fet, les federacions d’indústria de CCOO de Catalunya, País Valencià i Aragó tenen prevista una concentració davant les oficines de Servicarne a Barcelona, que es faria el 9 de maig vinent.