Les condicions laborals de les empreses d’electrònica xineses contribueixen als suïcidis. Aquesta és la contundent denúncia que han fet un grup d’activistes de SETEM Catalunya aquest matí a les portes del Mobile World Congress.
Entre les cues de congressistes que s’amuntegaven des de primera hora per entrar al recinte de la Fira Barcelona de l’Hospitalet de Llobregat, els activistes han fet una performance que imitava una cadena de muntatge amb algunes de les múltiples pressions que poden conduir al suïcidi dels treballadors.
“Aquesta és la part més invisibilitzada de l’explotació laboral que hi ha darrere de l’aparador en què es converteix Barcelona aquests dies”, deia Laia Fargas Fursa, coordinadora del Mobile Social Congress organitzat per SETEM Catalunya.
L’acció representava les conclusions d’un informe d’Electronics Watch i l’Economic Rights Institute que revelava el novembre passat la relació entre les condicions de treball i els suïcidis en fàbriques de la indústria electrònica a la Xina. Aquest informe assenyala que a la Xina el suïcidi o l’amenaça de suïcidi s’ha convertit en una forma de protesta. El 48% dels casos són per pressionar a les empreses perquè respectin les condicions laborals.
També apunten com a causes de suïcidi l’hostilitat dels supervisors, les hores extraordinàries forçoses i la pressió econòmica en forma de multes o de denegació de cobertura mèdica en cas d’accident. A més, destaquen que en un 16% dels casos els suïcidis reportats són d’homes que ho fan després d’haver assassinat a les seves parelles o exparelles.
De la denúncia a la reflexió ciutadana
Aquesta acció s’ha fet a les portes del Mobile World Congress, l’espai de la indústria, ja que des de SETEM demanen a les empreses “que es comprometin i que respectin la diligència deguda en matèria de drets humans al llarg de tota la seva cadena de subministrament global”, ha dit Fargas.
Però l’activitat de l’ONG de solidaritat internacional va més enllà de la denúncia. Entre dimarts i dimecres celebren el Mobile Social Congress al Pati Manning de Barcelona, que enguany tractarà sobre l’”esclavatge 2.0″ i posarà especial èmfasi en els impactes ambientals, però també socials, entre les persones que treballen en la indústria electrònica.
Des d’aquest esdeveniment volen fer una reflexió ciutadana de tot el model de producció i consum de les tecnologies de la informació i la comunicació. “No som ni el vessant social del MWC ni l’anti Mobile, no estem en contra de la tecnologia però sí que creiem que cal denunciar tot allò que no estem veient en aquesta fira de la innovació”, explica la coordinadora del congrés.