La presidenta d’ECAS Entitats Catalanes d’Acció Social, Teresa Crespo, ha afirmat, aquest divendres, que “la sortida de la crisi ens deixarà una societat més polaritzada entre pobres i rics i més desigual entre dones i homes”. Ho ha dit en la presentació de l‘informe “INSOCAT per a la millora de l’acció social”, elaborat per aquesta federació d’entitats, amb la col·laboració de la sociòloga Cristina Valls i el suport de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDIPAS). Es tracta d’un monogràfic dedicat a “Crisi, gènere i pobresa”, que es presenta dos dies abans del Dia Internacional de les Dones.
Tot i les dificultats per aconseguir dades actualitzades que els responsables de l’informe han lamentat, les que s’hi inclouen demostren que la crisi està agreujant la pobresa del col·lectiu femení. La pèrdua de llocs de treball per part dels homes ha fet augmentar la taxa d’activitat femenina comparativa però “tenir feina ha deixat de ser una assegurança per no patir situació de pobresa”, com ha recordat Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana a Barcelona. L’informe denúncia que la reforma laboral de 2012 ha generat “una major precarietat per a tothom” però que “les dones no han tingut les mateixes oportunitats que els homes en el mercat laboral, pateixen un major risc d’exclusió social, accedeixen a feines de jornada parcial , cobren salaris inferiors i tenen una temporalitat molt superior en la contractació.
La caiguda dels ingressos familiars i les retallades socials fan que moltes dones intentin entrar al mercat laboral per primer cop alhora que assumeixen més treball domèstic. D’altra banda, la retallada en els ajuts per la Llei de la Dependència i a les persones “cuidadores” ha provocat menys ingressos per les dones i més dedicació a familiars dependents. Fina Rubio, en representació de DDIPAS i la Fundació Surt, ha recordat que aquesta dedicació recau en un 83% dels casos en dones. I ha afegit que la crisi ha accentuat una situació de discriminació que ja venia d’abans: “Plou sobre mullat”.
Sònia Fuertes, de la Fundació Salut i Comunitat, ha analitzat els efectes de la crisi sobre la salut de les dones i ha destacat que la probabilitat de patir un trastorn mental és superior en elles: “La doble càrrega de treball i responsabilitats que suporten les dones –tasques de la llar i familiars i activitat al mercat laboral- augmenta les possibilitats de patir estrès i ansietat”. Segons Fuertes, les dones tenen menys possibilitats de vida autòctona, estan sobremedicades i se’ls diagnostica més depressions sense prou justificació. A més, les nenes pateixen més problemes d’alimentació. Per fer front a aquesta situació ha reclamat més polítiques de protecció social i ha explicat que l’existència d’aquestes polítiques en altres països que també estan patint la crisi econòmica ha permès evitar aquests desequilibris i injustícies.
Dels efectes de la crisi en les persones sense llar n’ha parlat Joan Uribe, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials. Entre 2008 i 2013 hi ha hagut un augment del nombre de persones sense llar a Barcelona. Tradicionalment han estat majoritàriament homes (un 90%) tot i que els darrers anys ha augmentat la presència de dones en aquest col·lectiu. Entre un 15% i un 20% d’aquestes dones tenen malalties mentals diagnosticades. Joan Uribe ha comentat que les dones sense llar no solen tenir experiència laboral anterior, la qual cosa dificulta que puguin trobar ocupació en el futur.
Teresa Crespo ha estat contundent en dir que “en el futur les dones serem pobres”, en referència a què la precarietat laboral en la qual treballen o l’alt nivell del seu atur fan preveure que tindran pensions de jubilació molt baixes. Tant ella com Fina Rubio han demanat que les lleis que s’aproven, com la d’Igualtat, ratificada ahir pel Ple del Parlament, vagin més enllà de les bones paraules i s’hi dediquin les partides pressupostàries necessàries. La presidenta de la Fundació Surt ha exigit rapidesa en l’adopció de mesures polítiques. “Estem tirant tan enrere que la recuperació costarà massa, quedarà lluny i serà a preu d’or”, ha conclòs.