El grup de treball sobre la Renda Garantida de Ciutadania, conformat per diferents sectors socials i econòmics catalans, ha elaborat una declaració conjunta respecte de l’Ingrés Mínim Vital aprovat al parlament espanyol.
La Comissió valora positivament aquest ajut: “És una bona notícia com ho és que es despleguin instruments en forma de prestació econòmica per fer front a les desigualtats i les altes taxes de pobresa que hi ha al conjunt de l’Estat i a Catalunya. Especialment en entendre, com ja van aclarir fonts governamentals espanyoles, que aquesta prestació serà compatible amb les ja existents a les CCAA i que en el cas català és la Renda Garantida de Ciutadania.
Tanmateix, el grup manifesta la seva preocupació per la gestió que se’n farà de la nova prestació. Consideren que és necessari la creació urgent de convenis de gestió “per garantir els drets dels beneficiaris i evitar la complexitat de la gestió dispersa” sempre que l’IMV “s’articuli en el marc de relació territorial existent” i doni una “resposta àgil, coordinada i eficaç”.
La comissió, creada fa poc més d’un any pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, demana la integració de l’IMV a la legalitat catalana: “Ha de ser una eina més dins de les xarxes de protecció social que es reconeix a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i ha de servir perquè la ciutadania de Catalunya tingui una major protecció. Ha d’incloure’s amb les definides per les lleis catalanes i al seu propi marc competencial”.
La comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania està formada per diferents sectors polítics i socials de Catalunya. En formen part la Generalitat, els sindicats UGT i CCOO, les patronals Foment del Treball i PIMEC, la Taula Tercer Sector, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis.