Les elevades temperatures que es van viure els dies 24 i 25 de juliol van fer que els treballadors de la principal seu de l’Ajuntament de Badalona, coneguda com el Viver, sortissin al carrer per protestar contra les condicions en què havien de fer la seva feina. La situació a la quarta ciutat de Catalunya pel que fa als serveis públics és a hores d’ara de gran alarma. El símptoma és la calor, però la malaltia profunda seria el desgavell administratiu que obstaculitza les tasques de manteniment, expliquen els treballadors municipals.
El Viver a Badalona és un edifici on potser treballen en el seu moment àlgid un miler de persones. La seva estructura és de vidre i la refrigeració es confia totalment a l’aire condicionat. Hi ha finestres, però encara que s’obrin l’aire no circula. Coses del disseny.
En la caixa de vidre que és el Viver de Badalona, la temperatura mitjana va pujar durant la setmana passada fins just per sota dels 26 graus. La normativa indica que hi ha risc per a la salut a partir dels 27 graus. Això hauria permès que els treballadors fessin dues accions. La primera denunciar el cas a Inspecció de Treball i immediatament aturar la seva activitat, tal com aconsella CCOO en una campanya endegada aquest estiu.
Calor asfixiant
Pol Acozar és secretari del comitè d’empresa del consistori badaloní i secretari general de la secció sindical de CCOO a la quarta ciutat de Catalunya. Explica que dijous, 25 de juliol, en algunes parts de l’edifici municipal es van mesurar temperatures de 29 graus, especialment a les zones altes. Això passa perquè després de temps amb problemes de funcionament, va fallar el segon sistema que proporcionava aire condicionat a l’edifici, el primer feia temps que estava aturat.
Dijous la situació es va fer tan insuportable que els sindicats amb presència al consistori van cridar els treballadors a concentrar-se davant del Viver aprofitant el temps de l’entrepà, així es feia palesa la situació amb la qual han de treballar els servidors públics.
La manca de manteniment en el sistema de refrigeració ha fet també que tota la xarxa informàtica de l’Ajuntament de Badalona tingués caigudes importants. El sistema està allotjat al Viver i el seu cervell requereix una refrigeració autònoma per funcionar correctament. Un altre cop la manca de manteniment va fer que almenys en dues ocasions tots els ordinadors del consistori, que funcionen en xarxa, caiguessin i els treballadors quedessin de braços plegats. Només les biblioteques, que treballen en xarxa amb la Diputació es van deslliurar del desori.
Després de la concentració de treballadors del Viver, amb uns 400 operaris al carrer protestant contra les condicions de calor amb les que han de treballar, sembla que s’ha pogut fer una reparació d’urgència en un dels grans sistemes de refrigeració de l’edifici, però la sensació entre els empleats públics és d’una total fragilitat i de perill que l’emergència es repeteixi.
I com la resposta oficial no arriba amb la velocitat que els treballadors voldrien han començat a adoptar-se solucions individuals. Un operari municipal explicava que les botigues d’electrodomèstics del centre de la ciutat s’han quedat sense ventiladors, i els clients principals són en aquest cas funcionaris i personal laboral de la ciutat.
Caos organitzatiu
“El problema té especialment a veure amb el caos organitzatiu”, diu Acozar. Explica que a l’Ajuntament hi ha 22 serveis, 62 departaments i 93 unitats, en una ciutat amb 32 barris que tenen molts serveis a la ciutadania descentralitzats. I en cadascun d’aquests nuclis organitzatius hi ha els seus responsables de manteniment i també de control de despeses. “Des de fa anys ens afecta la normativa europea que impedeix fragmentar contractes”, diu Acozar. Això fa que les operacions de manteniment o de renovació d’instal·lacions s’hagin d’agrupar, superar abans els controls de les respectives unitats, fins a arribar a una decisió unificada que superi el control final de l’interventor municipal, que vetlla per evitar situacions fora de norma. Tot plegat fa que els contractes, quan tenen el llum verd, no es paguin quan toca, que es generin deutes amb les empreses proveïdores i també es produeixin problemes per solucionar emergències que necessiten intervencions urgents. I això mentre l’ajuntament té els comptes sanejats.
Al problema esmentat s’hi afegeix un altre: la inestabilitat política que ha afectat Badalona. Els primers símptomes dels problemes que afecten equipaments municipals es van donar quan el consistori estava governat per majoria absoluta pel PSC; es van incrementar durant els quatre anys de mandat del PP de Xavier García Albiol, no es van resoldre tampoc durant la gestió del conglomerat d’esquerres liderat per Guanyem Badalona en Comú i l’alcaldessa Dolors Sabater. I encara posteriorment hi va haver una moció de censura amb un govern del PSC en minoria, que ha desembocat en les darreres eleccions amb un nou executiu minoritari en mans del PSC.
“La manca de manteniment es va notar especialment a partir del primer mandat de l’alcalde Àlex Pastor fa dos anys”, diu Acozar. Llavors es van denunciar per part dels treballadors temperatures de fred extremes en dependències municipals. Aquestes situacions mostraven la necessitat de reforçar un manteniment que s’havia anat debilitant i que començava a trencar les costures en alguns equipaments.
Aquest estiu la manca d’aire condicionat ha afectat també tres biblioteques de la ciutat: Can Casajoana, al centre; Sant Roc i Llefià. Aquests llocs, amb gran demanda d’estudiants durant els mesos d’estiu, s’han hagut de tancar perquè les temperatures havien arribat a superar en 6 graus els 27 que la normativa marca com a situació de risc. Això vol dir que de 6 biblioteques, 3 estan tancades i el seu personal s’ha reubicat.
Plagues i cops de calor
Les dificultats de climatització s’estenen també a les oficines de districte. “I aquí una cosa ha portat a l’altra, i hem vist com han proliferat plagues d’insectes, com el mosquit tigre, escarabats i en algun cas rates”, explica Pol Acozar. Pel que fa a Serveis Socials, almenys s’han produït entre els treballadors d’aquest àmbit dos casos de cops de calor i lipotímies.
Durant l’onada de calor i per sortir de l’atzucac, s’han assajat solucions d’urgència, com adquirir i posar en marxa sistemes autònoms d’aire condicionat, coneguts com a pingüins, que s’han instal·lat a l’edifici de gestió tributària. Fins i tot a la seu de l’edifici d’alcaldia, els grups municipals de l’oposició s’han queixat de la calor amb la qual han de treballar.
Una mostra que el problema és el manteniment és el cas de la biblioteca del populós barri de Lloreda. Allà la climatització funciona, és nova, però l’edifici és tant vell que els darrers temps s’hi ha detectat plagues de paneroles i rates que han fet que la instal·lació, amb un bon aire condicionat, hagués de tancar per fer els tractaments corresponents.