Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El judici que afecta 25 estudiants i exestudiants de la UAB, un professor i un membre del Personal d’Administració i Serveis (PAS), està a punt per a la vista oral. El jutge que ha instruït el cas ha emès l’auto d’apertura del judici oral. Ho ha fet després que el ministeri fiscal, en el seu informe, demanés entre 11 a 14 anys de presó per cadascun dels acusats. També fa una petició de multa conjunta de 511.835,05 en qualitat de fiança per rescabalar els danys que poguessin haver ocasionat els acusats durant les accions reivindicatives que van esdevenir el 2013, que entre altres accions van implicar l’ocupació del rectorat de la UAB.
D’acord amb la normativa legal, en cas de no aportar l’import de la fiança el jutjat procediria a embargar diners i béns als acusats fins a sumar la quantitat demandada. Només si els acusats són legalment insolvents s’alliberarien de l’embargament o la requisa.
Fonts de la defensa del col·lectiu universitari ha considerat les peticions del jutge com a irracionals i deslligades de la realitat. Entenen que darrere de la petició i ha la intenció de perseguir el moviment estudiantil i la dissidència política.
La UAB xifrà els desperfectes en 10.000 euros
Per la seva banda, el grup de suport a Som 27 i més ha desqualificat per desorbitada la petició de fiança que s’inclou en la nova actuació del jutge del cas. Recorda, en aquest sentit, que la direcció de la UAB va xifrar en uns 10.000 euros els danys ocasionats per la protesta dels estudiants, professor i membre del PAS. La xifra la va proporcionar al mateix temps que com a resposta a una decisió del claustre universitari, la nova direcció universitària es va retirar del procés. Però com, en una primera instància, la UAB havia presentat una denúncia en la qual havia valorat els danys en 388.000 euros, el jutge va entendre que en retirar-se del procés quedava vigent la denúncia original. El que no tenen clar els acusats és l’origen de la petició de 511.000 euros, que ara inclou la demanda judicial. Això no se sabrà fins que es comuniqui la petició del jutge als afectats.
La UAB va interposar en el seu dia una denúncia per l’ocupació uns 150 estudiants al rectorat de la UAB al maig del 2013 com a protesta per l’augment de les taxes universitàries.
Els afectats amb el suport de diverses organitzacions, entre els acusats hi ha el secretari general de la CGT, Ermengol Gassiot, han realitzat diverses accions reivindicatives, com manifestacions per sorpresa i sense demanar permís o tancades a la direcció general d’Universitats. A més, han obtingut la solidaritat d’organismes públics com l’Ajuntament de Barcelona, que el setembre de l’any passat va aprovar una moció de Barcelona en comú, amb els vots favorables de CUP, de PSC i ERC en la qual el consistori es mostrava solidari amb els afectats i trobava ‘desmesurades’ les penes que es demanaven als acusats.