Inspecció de Treball ha multat a Just Eat per cessió il·legal de part de la seva plantilla de riders. Una nova sanció per al sector, que tot i la regulació, segueix en el centre de la precarietat laboral.
L’empresa de repartiment de menjar a domicili volia erigir-se com a referent en condicions laborals. Abans de la llei rider, Just Eat era l’única empresa que tenia als repartidors contractats. Els treballadors, inscrits en una app, cobraven per hora, també incloses les esperes i no únicament per enviaments. Tot amb un contracte laboral i amb la plantilla donada d’alta a la Seguretat Social.
Amb l’entrada en vigor de la llei Rider, l’agost de l’any passat, queda establert que els treballadors del sector no són autònoms. Amb els canvis legislatius, les empreses delivery han plantejat diferents models. Glovo té contractats a dos mil treballadors, mentre que vuit mil continuen com a autònoms. Per a sortejar la llei, l’empresa permet que decideixin quan es connecten a l’app per a fer els enviaments, sense penalització per no fer-ho. A més, poden decidir el preu que cobren pel servei. Uber Eats ha optat per la subcontractació, de manera que són altres les que contracten als repartidors. S’encarreguen empreses VTC com Closer Logistics i Delivers. La companyia assegurava que el model proposat “protegeix als treballadors amb contractes laborals” mentre que els sindicats denunciaven “un acomiadament col·lectiu en cobert”. Amb la nova llei, Deliveroo ha decidit marxar d’Espanya mentre que Just Eat, ha estat la més beneficiada, ja que tenia un model mixt, amb treballadors contractats, col·laboracions amb restaurants amb repartidors propis i subcontractacions per ETT.
Marc Espinosa, rider assalariat de Just Eat a través d’ETT, assegura a Bussiness Insider España, que es troba en una situació de “major inestabilitat” per la poca duració dels contractes que solen ser d’un a tres mesos, tot i que confirma que “està més tranquil que quan era autònom”. Denuncia que es crea un fals dilema quan es planteja el model de fals autònom o assalariat: “al final és escollir sota quina figura preferim estar explotats o precaritzats”. Des del sector es denuncia que el 80% estan subcontractats per ETT i continuen com a falsos autònoms i es queixen que per arribar a cobrar el sou mínim han de treballar més de cinquanta hores.
Primer conveni del sector
Just Eat arribava a un acord amb els sindicats i aconseguia el primer conveni d’empresa del sector. El pacte estableix un sou mínim de 15.200 euros anuals, el que suposa 8,50 euros bruts l’hora. A més, es garanteixen trenta dies naturals de vacances, una jornada màxima de nou hores al dia i dos dies de descans ininterromputs. A més, l’empresa facilita mòbils perquè els treballadors no hagin d’utilitzar els seus dispositius personals. En els casos en què els repartidors hagin d’usar els seus mitjans, com la motocicleta, l’empresa es compromet a compensar-ho. Tant la direcció com els sindicats afirmen que suposa un “pas històric”.
Però, tot i que Just Eat assegurava ser “un referent” en condicions laborals en el sector, el passat 27 de juliol es feia pública la primera multa per cessió il·legal de 183 repartidors i l’empresa danesa haurà de pagar 187.515 euros. A més, Fleet Delivery Solutions S.L també ha estat sancionada amb 62.503 euros per fer la subcontractació. L’actuació d’Inspecció de Treball es produeix després que CCOO denunciés la mala praxi. Amb la subcontractació, Just Eat s’estalviava part dels costos laborals que hauria assumit si hagués fet la contractació directa. Inspecció considera que als repartidors afectats se’ls hi hauria d’aplicar el conveni de Just Eat i no el de l’empresa que fa la subcontractació. Amb el conveni pactat el passat desembre, l’empresa delivery es comprometia a anar transitant cap a la contractació directa. Tot i que es volia presentar com a referent en qualitat laboral, no totes les subcontractacions s’han fet conforme a la llei. La cessió il·legal ha suposat la instrumentalització d’un tercer perquè proporcioni mà d’obra, amb pitjors sous i condicions laborals, tot i ser Just Eat qui dirigia el servei. La companyia assegura que “les subcontractacions es fan en compliment amb la llei i respecten els drets dels treballadors”.