Els jubilats catalans de CCOO i UGT lliuren 10.000 firmes al Govern central contra la congelació de les pensions

Les viudes denuncien que en morir el seu company perden el complement de mínims i els queden pensions ‘de 100 euros’

Tomeu Ferrer
 
 
 
Concentració de jubilats davant la seu de l'INSS a Barcelona   Foto: Tomeu Ferrer

Concentració de jubilats davant la seu de l’INSS a Barcelona Foto: Tomeu Ferrer

Dos centenars de jubilades i jubilats s’han concentrat davant la seu de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). Els han convocat CCOO, UGT i la Plataforma Unitària de la Gent Gran de Catalunya. Lliuraran més de 10.000 signatures recollides exigint un canvi en la política estatal de pensions. Específicament reclamen que es torni a la revalorització d’acord amb l’IPC i que s’elimini el dit factor de sostenibilitat.

Els concentrats, molts d’ells antics sindicalistes de llarga trajectòria, han fet crides a participar en la manifestació que dissabte se celebrarà a Barcelona i a altres 100 localitats de l’Estat espanyol per reclamar pensions dignes.

A les 10,30 els concentrats decideixen tallar simbòlicament el carrer. Comencen els crits: «Volem pensions dignes, no demanem caritat» criden rítmicament. A poc a poc els manifestants s’animen i van afinant els eslògans: «Rajoy, dimisión, que poco te queda en el sillón», diuen. I uns altres afegeixen el líder del partit que consideren còmplice de la retallada de les pensions: «Albert Rivera, a la paperera» criden.

Rajoy i Rivera, al mateix sac

A l’espera que una delegació de les organitzacions convocants lliuri el manifest i les firmes, els jubilats es veuen assaltats per periodistes que malden per tenir declaracions, especialment els de les televisions. En aquest punt es produeixen alguns frecs, perquè hi ha concentrats que es neguen a respondre les preguntes de la periodista de TVE a la qual acusen de ser «la televisió de Rajoy» i comenten que «si parlem, no sabem que sortirà finalment».

Surten els delegats que han lliurat les firmes. Llegeixen el document. En ell s’exigeix una nova política pel que fa al sistema de pensions. Es reclama que s’eliminin els llindars màxims de cotització, de manera que els salaris més alts cotitzin realment per la totalitat. S’insta el govern central a millorar salaris perquè amb les cotitzacions més altes s’elimini el dèficit del sistema de protecció social, perquè «avui Espanya ha recuperat el PIB d’abans de la crisi, però la gent no ho nota». Es demana també que mentre es fa la transició el dèficit de cotitzacions l’assumeixin els pressupostos. Tot un programa que se situa als antípodes de la política que duen a terme el Partit Popular i els grups que li donen suport.

El ‘despropòsit’ de les pensions de viudetat

La representant del col·lectiu de viudes es dirigeix als concentrats   foto: Tomeu Ferre

La representant del col·lectiu de viudes es dirigeix als concentrats foto: Tomeu Ferre

Un representant de la plataforma de la gent gran agafa el megàfon i es dirigeix als concentrats. Es refereix a la compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. «S’ha vist clar que el que vol és enfrontar uns grups amb els altres», ha explicat, referint-se a l’apunt fet pel dirigent conservador segons el qual es podrien pujar les pensions més baixes i també les pensions que afecten les vídues. En aquest sentit ha reiterat que la demanda és que s’actualitzin les pensions congelades des de 2013 i que es recuperi retroactivament la pèrdua de poder adquisitiu.

Finalment, es dirigeix als concentrats la representant de les viudes. «Vull parlar un moment de la pensió de viudetat, del despropòsit que hi ha. Quan una dona cobra una pensió de jubilació que, perquè ha cotitzat poc és la de mínims. Però quan mort el marit, li deixen la meitat de la pensió del marit i li retiren els mínims» denunciava. Aquesta jugada fa que a vegades hi hagi viudes que cobrin només 100 euros de pensió.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*