La primera de les jornades del judici contra els estudiants de Físiques Ismael Benito i el Daniel Ayyash s’ha centrat en les declaracions de policies que van actuar durant la vaga general del 29 de març de 2012 i també dels dos acusats que han defensat la seva innocència . D’aquestes primeres manifestacions es dedueix que cap dels policies que van prendre part el dia de la vaga general va reconèixer sense cap mena de dubte els estudiats com les persones que haurien incendiat contenidors a prop de la facultat de Físiques, segons fonts judicials que han assistit a la vista.
El primer dia del judici ha estat, com tot el procés, envoltant d’expectació. Diverses desenes de persones s’han concentrat a primera hora del matí per mostrar la seva solidaritat amb Isma i Dani. Entre els manifestants hi havia els secretaris generals de CCOO, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, d’UGT. També hi estaven persones representatives d’organitzacions juvenils, d’estudiants i també els iaioflautes, àmbits on els acusats tenen un ampli reconeixement social. De fet el judici contra aquests vaguistes s’interpreta entre els sindicats i les organitzacions progressistes com un intent de convertir en delicte l’exercici del dret de vaga.
La fiscal demana en les seves conclusions provisionals per a Isma i Dani un total de 8 anys i nou mesos de presó pels delictes de desordres públics, atemptat amb ús d’instrument perillós, danys amb incendi, resistència i lesions.
Una de les primeres constatacions fruit del testimoniatge dels mossos d’esquadra i dels policies municipals que van detenir l’Isma i el Dani és que aquests no es van resistir ni van colpejar cap dels representants de les forces de l’ordre, cosa que contradiu el que es va escriure en l’atestat en el moment de la detenció. En aquest sentit, un dels policies va declarar que les lesions que havia declarat haver patit, se les havia fet en caure.
En referència als fets pels quals es demanen més de vuit anys de presó als dos estudiants, un dels mossos va explicar que havia vist un grup de persones tirar pedres a prop d’uns contenidors que van ser cremats. Va dir també no poder identificar els que havien tirat pedres perquè els fets els van realitzar grups que, com a característiques físiques mostraven que es canviaven sovint de roba i que duien la cara tapada i es tapaven el cap amb caputxes, segons es va explicar en la primera sessió del judici.
L’acusació contra Isma i Dani es sustenta en un informe policial en la versió d’un sergent dels Mossos d’Esquadra, que en el judici ha assegurat que va identificar sense dubtar-ho els dos joves com a integrants d’un grup violent que estava protagonitzant incidents a la Diagonal de Barcelona.
No obstant això, el sergent ha reconegut durant la vista que no podia concretar qui va creuar i va cremar contenidors -encara que ha assegurat que sí que va veure a Isma ruixar un contenidor amb el líquid d’una ampolla-, ni que llancessin pedres a una patrulla de la urbana que estava en la zona.
Però també s’ha reconegut que l’ampolla objecte de la controvèrsia estava precintada en el moment que el que va ser intervinguda. Aquesta ampolla feia poc temps que havia estat comprada en un supermercat. L’agent ha dit que havia vist persones amb les característiques físiques dels dos detinguts quan ruixaven amb líquids els contenidors.
Un moment d’especial significació en el cas és el referit a unes imatges que no han estat acceptades com a prova en el judici. La filmació correspondria, segons s’ha manifestat a la sala a les filmacions que fa l’helicòpter de la policia durant els dies en què es preveu aldarulls. En aquestes imatges, segons fonts judicials, es veurien dos persones incendiant els contenidors. Les característiques d’aquestes persones serien, segons aquesta font diferents a les dels acusats: Isma és d’alçada mitjana i més aviat gras i el Dani té una alçada mitjana i és més aviat prim. Tampoc coincideix la descripció de la vestimenta dels que haurien incendiat els béns públics amb la roba que duien els estudiants en el moment de ser detinguts.
Els dos estudiants s’han refermat en la seva declaració que en el moment en què van ser detinguts havien estat a la Facultat de Físiques on estudiaven. En veure que l’aturada era un èxit van marxar cap al local de l’associació d’estudiats, AEP, per descansar i en aquest camí va ser quan els van detenir i els van trobar l’ampolla, sense desprecintar i els petards.
En declaracions anteriors al judici, Isma ha explicat que el seu procés havia quedat marcat per imatges de destrosses i contenidors cremats que es feien públiques quan ell i el seu company feia hores que havien estat detinguts, però que sens dubte havien influït en el desenvolupament del cas.
Recordar que els dos estudiants en ser detinguts van ser ingressats preventivament a la presó, on es van estar durant 34 dies fins que l’Audiència de Barcelona va rectificar la decisió de la que era jutgessa de guàrdia en el dia de les detencions. Després durant mesos van veure prohibida la seva participació en cap acte públic i només quan faltava poc per la data del judici, que s’havia de celebrar el març passat, van recuperar els seus drets cívics, que, d’altra banda, havien perdut sense cap sentència en ferm al respecte.
El cas de l’Isma i el Dani ha estat pres com a bandera per sindicalistes i ciutadans progressistes que consideren que el govern central i també la Generalitat havia decidit amb l’excusa de la violència iniciar el camí de la restricció del dret de vaga i de la penalització dels sindicalistes que hi participen.
El judici es reprendrà dijous vinent amb altres declaracions