Servicarne, una de les entitats considerada pels sindicats com a falsa cooperativa, podria perdre la qualificació com tal cooperativa com a resultat de les inspeccions de treball que se li han realitzat. Els més de 5.000 teòrics socis-treballadors que operen sota el paraigua legal cooperatiu haurien de ser assumits per les empreses càrnies per a les quals efectivament treballen com a falsos autònoms. Aquesta petició es traslladarà dijous vinent al secretari d’Estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo, segons ha manifestat Vicente Canet, responsable sectorial de la indústria alimentària de CCOO.
La preocupació de CCOO és que el procés que es produeixi a partir de què l’autoritat laboral estatal comuniqui, presumptament, la desqualificació de Servicarne com a cooperativa, no perjudiqui els seus actuals socis treballadors que, segons Canet, «són falsos autònoms». Per això el sindicat reclamarà al ministeri que adopti una decisió que impliqui que les empreses càrnies es facin càrrec dels esmentats falsos autònoms mentre es resol el previsible enfrontament judicial.
Coneguda a Catalunya
Servicarne va néixer a Catalunya. De fet, el seu domicili social és català. Però arran de la modificació de la llei catalana de cooperatives, la direcció de l’empresa va decidir donar-se d’alta com a cooperativa d’àmbit estatal. Això ho va fer a partir de la idea que quan una empresa, cooperativa en aquest cas, opera a diverses comunitats autònomes pot passar a dependre directament de la Direcció General de Treball Autònom.
Segons el sindicat, inspecció de treball ha realitzat diverses actuacions a Servicarne, que van acabar el 9 de març passat. Tot i que oficialment no s’han comunicat les conclusions, CCOO considera que «quedarà clar que l’entitat no és una cooperativa, perquè els seus socis no decideixen res», afirma Canet. Per tant, el sindicat demanarà que es tregui la qualificació de cooperativa a Servicarne. Mentrestant els teòrics socis cooperativistes haurien de passar a ser considerats com a assalariats de les empreses on realment estan treballant, «empreses que són les que organitzen la feina i les que en el dia a dia marquen tot el que han de fer aquests treballadors».
La segona petició es fa perquè es preveu que hi haurà un dur i llarg procés judicial. Se sap que la patronal i les empreses càrnies han contractat un prestigiós bufet d’advocats per contradir les denúncies sindicals.
Cal pensar que la Inspecció de Treball té a Catalunya dos àmbits d’actuació, un sota les ordres de la Generalitat i l’altre depenent del Govern central. Els casos en què se sospita que hi pot haver perjudici a la Seguretat Social estan sota la gestió estatal.
En l’àmbit espanyol es considera que 1 de cada 10 treballadors del sector carni treballa nominalment per una falsa cooperativa o és un fals autònom. CCOO ha valorat en 60 milions d’euros anuals els perjudicis que aquesta falsa vinculació laboral costa a la Seguretat Social.
A Catalunya Servicarne és una vella coneguda. Aquesta cooperativa ha estat condemnada després que es descobrís que un treballador de la cooperativa afectat per una incapacitat temporal realment treballava per a un escorxador de Pallejà com si fos un operari d’una Empresa de Treball Temporal (ETT).
L’agost passat els sindicats CCOO i UGT de les comarques de Lleida denunciaven el cas que afecta l’escorxador Milsa. En aquella data, l’empresa només tenia en plantilla 57 treballadors, mentre que Servicarne aportava més de 400 operaris. El canvi s’havia produït a partir de la compra de Milsa per part del grup agroalimentari català, Vall Companys. Així el 2008, quan valls va comprar la companyia a Doux, la plantilla de Milsa era de 300 treballadors.