Els inspectors de treball van detectar que 1.152 treballadors amb contracte a temps parcial, feien realment unes jornades laborals que superaven en més del 50% les hores que figuraven en el seu contracte, cosa que implica frau en les cotitzacions a la Seguretat Social, a més de pagar menys als treballadors.
La contractació temporal en frau de llei. Cessió il·legal de treballadors i cadenes de subcontractació irregulars són els principals elements detectats per la Inspecció de Treball a Catalunya en els nou primers mesos de l’any. Això es desprèn de la informació oferta al Parlament per Josep Ginesta, secretari general del departament de Treball Afers Socials i Famílies.
El secretari general va explicar que les 778 infraccions en control del temps de treball (frau en el contracte a temps parcial, més no declaració d’hores extraordinàries) suposen un augment del 77% majoritàriament per la manca del registre de la jornada.
Al mateix temps, en els tres primers trimestres de l’any la Inspecció de treball ha fet que 6.917 treballadors hagin de ser donats d’alta a la Seguretat Social. A més, 5.424 contractes temporals han estat convertits en indefinits, cosa que suposa un augment del 89% respecte al mateix període de l’any anterior. En total, la inspecció ha fet a Catalunya 38.620 actuacions, que han acabat amb 7.802 infraccions, cosa que suposa un augment del 4,4%, segons Ginesta.
Els sectors on més s’han detectat més irregularitats i denúncies són els de la telefonia, hostaleria o les càrnies, segons va dir Ginesta.
Tipus de frau més controlats
Efectivament, la compareixença de Ginesta a la comissió del Parlament es feia per donar comptes de les accions realitzades sobre la cadena de subcontractació de Telefónica en el servei tècnic d’instal·lació a Catalunya, que va acabar amb unes propostes de sancions i liquidacions per valor de 5,7 milions.
L’alt càrrec de Treball va afirmar també que la inspecció “està intensificant a tot Catalunya actuacions contra la cessió il·legal de treballadors, el frau en la contractació temporal i la contractació intermitent amb empreses de treballadors temporals (ETT) i les cadenes de subcontractació irregulars”.
El secretari general ha posta com a exemple una actuació recent de la Inspecció de Treball a Tarragona contra la contractació intermitent, que afectava al voltant de 100 treballadors i treballadors, i que va acabar amb propostes de sancions i liquidacions a la seguretat social per valor de 240.000 euros a un grup logístic i les empreses de treball temporal que aquest grup utilitzava.