Inspecció de Treball ha donat d’alta com a treballadors a 11.013 repartidors falsos autònoms de Glovo l’any passat i en el que portem de 2020, segons informació consultada per elDiario.es. L’autoritat laboral reclama a la multinacional catalana d’enviaments a domicili un total de 16,2 milions d’euros per les cotitzacions impagades a la Seguretat Social d’aquests treballadors.
El setge de la Inspecció de Treball sobre Glovo forma part de la seva actuació contra els falsos autònoms en plataformes digitals, en què també ha trobat aquest abús laboral a Deliveroo, Uber Eats i la setmana passada es coneixia l’alta d’uns 4.000 repartidors falsos autònoms del gegant del comerç electrònic Amazon. De moment, Glovo és la plataforma en la qual més falsos autònoms ha detectat l’autoritat laboral.
Entre 2019 i el que portem de 2020, la Inspecció ha realitzat 30 ordres de servei sobre Glovo, segons la informació a la qual ha accedit elDiario.es, vuit d’elles d’ofici i 22 d’elles derivades de denúncies presentades per sindicats. En concret, per UGT, CNT, CCOO, CUT, Corrent Sindical d’Esquerra de Uvieu, SAT.
Les denúncies sindicals han destapat un total de 9.251 falsos autònoms a la multinacional en aquest període de referència mentre que les investigacions d’ofici de l’autoritat laboral s’han plasmat en l’alta com a treballadors d’altres 1.762 repartidors. En total, la Inspecció reclama a Glovo 16.218.944 euros per cotitzacions socials impagades.
A aquestes actuacions caldria sumar les investigacions prèvies de la Inspecció de Treball sobre la companyia fundada per Oscar Pierre, el balanç total desconeix aquest mitjà. La primera ocasió en la Inspecció de Treball va concloure que els repartidors de Glovo, també coneguts com a riders , eren falsos autònoms va ser a Saragossa, a l’estiu de 2018. Uns mesos després, el desembre de 2018, es coneixia una nova acta de la Inspecció que declarava també el mateix frau laboral a la ciutat de València.
Al costat de les actes de la Inspecció laboral, la justícia també ha conclòs en diverses ocasions que el model laboral de Glovo és fraudulent. El passat mes, ho va fer el Tribunal Suprem en una important sentència, la primera de l’Alt Tribunal que analitzava la relació laboral dels treballadors d’aquest tipus de plataformes digitals i que va concloure que un repartidor de Glovo era fals autònoms. En la seva sentència, els magistrats analitzen com treballen els repartidors de la multinacional catalana i conclouen que Glovo “no és una mera intermediària” sinó que “realitza una tasca de coordinació i organització del servei” i declaren que els seus missatgers haurien de ser treballadors per compte d’altri.
Glovo segueix repartint amb autònoms
Malgrat aquestes resolucions de la Inspecció i la sentència del Suprem, la multinacional que dirigeixen Oscar Pierre i Sacha Michaud manté el seu model laboral de repartidors autònoms en l’actualitat. “Glovo respecta la sentència de Tribunal Suprem i espera la definició d’un marc regulador adequat per part de Govern i Europa”, va respondre en un comunicat l’empresa després de conèixer el veredicte de l’Alt Tribunal. Pierre havia afirmat en el passat que, si la justícia arribés a determinar que els repartidors han de ser treballadors amb una sentència de Tribunal Suprem que creés jurisprudència, “seria una bona feina, però ens adaptaríem, veuríem la manera”.
Segons apunta ara la multinacional, “el debat” sobre la relació laboral dels seus missatgers “es troba obert, ja que hi ha diverses sentències que validen el model”, encara que totes elles són d’instàncies inferiors al Suprem, l’òrgan que crea jurisprudència a Espanya. Els sindicats UGT i CCOO han reclamat a Glovo que compleixi el que dictat pel Suprem i regularitzi a tots els seus missatgers, però l’empresa sembla lluny de prendre aquesta decisió i està a l’espera de la regulació que aprovi el Govern de coalició sobre els treballadors en plataformes digitals.
Aquest dimecres, el Ministeri de Treball ha iniciat el diàleg social amb els sindicats i la patronal per tirar endavant aquesta nova regulació, amb la qual la ministra Yolanda Díaz pretén reforçar la laboralitat dels repartidors perquè les companyies no puguin mantenir el model d’autònoms actual. El sindicat UGT és el més crític amb la necessitat d’aprovar una nova legislació al respecte, perquè considera que l’actual Estatut dels Treballadors ja s’enquadra als missatgers com a treballadors i tem que les plataformes digitals puguin aconseguir algun tipus de “concessió” o via per legitimar el seu model d’autònoms en la nova legislació.
En Treball insisteixen en la necessitat d’aquesta norma que doni “instruments de seguretat jurídica” i “certesa” als treballadors de plataformes digitals, com va explicar en aquesta entrevista amb elDiario.es el secretari d’Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey. Segons l’opinió del Ministeri, sentències com la del Suprem són “molt importants” però “cal desenganxar-se del cas particular i donar solucions generals. Això és el que separa l’actuació de legislador de la dels jutges”, insistia Pérez Rey.
Aquest és un article original de eldiario.es