La crisi econòmica ha fet retrocedir els drets dels treballadors diverses dècades. I els drets de les treballadores han quedat encara més enrere. Això ho han constatat diversos col·lectius de treballadores que en ple segle XXI han vist com eren discriminades simplement per ser dones. La constatació d’aquesta situació ha fet que aquestes dones comencin a organitzar-se i prendre consciència del fet que juntes poden ajudar-se i començar a canviar la situació.
El col·lectiu feminista Pan y Rosas ha estat el vehicle escollit per iniciar aquesta coordinació inicial. Després de setmanes de trobar-se, aquestes dones han presentat el seu projecte en una roda de premsa celebrada a la Facultat de Geografia i història de la Universitat de Barcelona, al carrer Montalegre,6.
“Vam decidir trobar-nos i començar a fer coses juntes quan vam veure que dones de diversos sectors perdien la feina pel simple fet de ser dones”. Així ho explica una de les organitzadores, Cinthya Lub, “vam veure que dones treballadores de Caprabo, o d’empreses de muntatges subcontractades per Telefónica, i d’altres sectors productius eren acomiadades per la seva condició femenina i vam decidir fer alguna cosa”.
La primera acció que ha empès el col·lectiu de dones treballadores té va voluntat de visibilitzar el problema. Perquè l’existència de casos individuals ha fet, opinen a Pan y Rosas, que passi desapercebuda una situació que és col·lectiva. Aquesta sensació ha quedat palesa amb els exemples que s’han aportat a la roda de premsa: dones acomiadades per estar embarassades, altres que han patit discriminació per no poder conciliar feina i vida personal, dones immigrants, dones precàries, i també afectades per conflictes com la vaga dels tècnics i tècniques de Movistar.
“S’has vist el cas de la Vicky, una dona que ha estat acomiadada per l’empresa Comfica, una de les contractistes de Movistar”, diu Cynthia Lub. En aquest cas, la treballadora va ser acomiadada per haver quedat embarassada. La seva reacció va ser denunciar el fet, tot i que l’empresa va desvincular la seva decisió amb el fet denunciat. Però finalment després de denunciar el cas l’autoritat laboral li ha donat la raó i ha instat a la seva reincorporació a l’empresa. El cas té característiques especials, perquè en un moment donat es va acomiadar també el company de la Vicky i, segons les seves declaracions, va arribar a oferir retirar l’acomiadament i ella es feia enrere de la seva denuncia.
També s’ha mostrat en la roda de premsa el cas d’una treballadora de Caprabo, que va ser objecte d’encalçament laboral per ser mare soltera i voler compatibilitzar la feina i les seves obligacions familiars.
Un altre cas presentat en la roda de premsa és el d’una treballadora de correus que va demanar deixar de fer repartiment en estar embarassada i que els seus caps li van denegar. “En molts casos la única sortida que hi ha es abandonar el lloc de treball” explica Lub.
La presentació de la coordinació de col·lectius de dones vol ser un primer pas perquè plegades puguin fer front als problemes laborals relacionats amb el gènere. En aquest sentit, no descarten vincular-se amb alguna organització sindical. “Les hem convidat i només dues ens han dit que vindrien: CGT i en Construcció”, explica la portaveu de Pan y Rosas.