Article publicat a Eldiario.es
El PP ha proposat a la Comissió del Pacte de Toledo ampliar el període de càlcul de la pensió a tota la vida laboral de forma voluntària i que els treballadors puguin excloure un determinat nombre d’anys, no concretat de moment, en els que tinguin menors bases de cotització. La mesura la va avançar ahir la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, en una entrevista amb TVE.
La proposta beneficiaria especialment, expliquen al Ministeri d’Ocupació, a aquells treballadors que van cotitzar més al principi o a la meitat de la seva vida laboral, però no al final. Amb la mesura “voluntària”, a efectes del càlcul de la pensió, es computaria tota la carrera laboral i no només els últims anys com passa actualment, cosa que milloraria la quantia de la prestació.
La ministra va esmentar dilluns passat a alguns col·lectius d’aquest grup que es veuria més beneficiat, com els treballadors acomiadats en els últims anys de la seva carrera professional i els que es van veure forçats a treballar com a autònoms en els anys de la crisi davant la falta de feina assalariada. “Estem pensant que puguin comptar, no els últims anys de cotització, sinó fins i tot poder escollir durant tota la carrera laboral perquè milloraria la pensió futura”, va explicar la ministra, que ha indicat que es tracta d’una proposta del PP a debatre al Pacte de Toledo.
Aquest dimarts, fonts del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social han reiterat que la mesura encara és només una proposta en la Comissió del Pacte de Toledo, del qual hauran de sorgir recomanacions que el Govern tindrà en compte i discutirà amb els interlocutors socials, amb els quals té oberta una Taula sobre Pensions.
Triar els millors anys
La llei actual, aprovada el 2013, va elevar l’edat requerida per a la jubilació fins als 67 anys a partir de 2027. La reforma va contemplar l’ampliació progressiva del període de càlcul de la pensió dels 15 als 25 anys últims anys cotitzats. Per 2018, la quantia de la pensió es calcula en funció de les bases de cotització dels 21 anys anteriors al mes previ al de la jubilació. Per a 2022, el període de càlcul serà de 25 anys.
La reforma del 2013 també estableix que els treballadors de més edat expulsats prematurament del mercat laboral, inclosos els treballadors autònoms, podien optar des d’1 de gener de 2017 per l’aplicació d’un període de 25 anys per al càlcul de la pensió si això els resulta més favorable.
Ara, el PP apunta poder optar a considerar tota la vida laboral i descartar alguns anys -que no han estat concretats- amb els que es veiessin més perjudicats a l’hora de calcular la pensió.
El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha recriminat a la ministra que mesures tan rellevants per a molts treballadors siguin anunciades com “propostes de telenotícies” i ha emplaçat el Govern a debatre aquesta mesura en la Comissió del Pacte de Toledo i en la taula sobre pensions.
Sordo ha demanat al Govern que treballi per recuperar el consens polític i social sobre les pensions que hi havia abans de la reforma de 2013, que va lligar el càlcul de les pensions a l’esperança de vida i que les va desvincular de la inflació. En relació amb això últim, a falta de pressupostos, enguany les pensions han patit la seva major pèrdua de poder adquisitiu des que opera la pujada per llei del 0,25%.
Per la seva banda, UGT ha reiterat també la necessitat de revertir la reforma del Govern de 2013, ja que de no ser així “les pensions s’empobriran considerablement”, ha assenyalat la secretària de Polítiques Socials, Ocupació i Seguretat Social d’UGT, Mari Carmen Barrera. Entre les propostes del sindicat figuren “possibilitar que el sistema de pensions es financi, a més amb cotitzacions, també amb impostos”.