La Vicepresidència tercera i el Ministerio de Trabajo y Economía Social, el Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, les organitzacions sindicals CCOO i UGT i les organitzacions empresarials CEOE i CEPYME han arribat a un principi d’acord per prorrogar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre de 2021, amb l’objecte d’estendre aquesta mesura de protecció social i de l’ocupació que “s’ha mostrat transcendental davant la pandèmia”.
El preacord permet prorrogar l’aplicació de les mesures de flexibilitat que s’han adoptat des del començament de la crisi sanitària i en els termes que preveu el Reial decret llei 2/2021, de 26 de gener, i les mesures extraordinàries en matèria de exoneracions en les cotitzacions a la Seguretat Social de les empreses. També prorroga les mesures extraordinàries en matèria de protecció per desocupació de les persones treballadores recollides en el Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l’ocupació i, finalment, prorroga totes aquelles mesures complementàries de protecció necessàries per garantir l’estabilitat en l’ocupació, evitant acomiadaments i destrucció de llocs de treball.
Mantindran la seva vigència les mesures extraordinàries recollides en el Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, relatives a les mesures extraordinàries de protecció de l’ocupació relacionades amb extincions i acomiadaments, la interrupció del còmput dels contractes temporals, la salvaguarda d’ocupació, així com els límits relacionats amb el repartiment de dividends i transparència fiscal i l’ús d’hores extraordinàries i noves externalitzacions.
Amb tot, encara hi ha milers de persones que no han sortit de l’ERTO des de l’inici de la pandèmia. Les últimes dades, les de l’atur del mes d’abril, deien que del total dels ERTO presentats en la primera onada de la pandèmia Covid-19, 38.092 persones encara es troben en aquesta situació a Catalunya (6.053 menys que el mes anterior). D’elles, 23.875 es troben en situació d’ERTO per força major.
A més, 98.467 persones també estan en situació d’ERTO com a conseqüència de la pròrroga d’aquest mecanisme per donar resposta a la segona onada de la Covid-19 (15.261 menys que el mes anterior). D’aquestes, 6.068 persones estan en ERTO per impediment, 47.822 persones per limitació, 37.601 persones són de sectors especialment afectats i 6.976 formen part de la cadena de valor dels àmbits més castigats. De les persones que continuen en situació d’ERTO, 92.205 persones tenen el contracte suspès i 44.354 estan en un ERTO parcial.
Sectors ultraprotegits
Aquests sectors, indicats en la llista de codis CNAE i la seva cadena de valor, tindran exoneracions diferents en els casos de treballadors en suspensió d’ocupació enfront dels que s’activin en un context de major recuperació que en mesos anteriors. Amb l’objectiu d’incentivar l’activació d’ocupació, en aquesta ocasió s’inclouen unes exoneracions majors per als casos dels treballadors que es reincorporen a l’activitat: del 95% per a les empreses amb menys de 50 treballadors i del 85% per a les que tenen 50 o més en els mesos de juny, juliol, agost i setembre.
Quan mantinguin als treballadors suspesos, hi haurà una exoneració del 85% al juny, juliol i agost i del 70% al setembre si l’empresa té menys de 50 treballadores. En el cas de comptar amb 50 treballadors o més, les exoneracions seran del 75% al juny, juliol i agost i del 60% al setembre.
En aquesta llista s’inclouen tres nous sectors: Confecció d’altres peces de vestir i accessoris, Comerç a l’engròs de cafè, te, cacau i espècies i Activitats de fotografia. I en surten cinc: Arts gràfiques i serveis relacionats amb les mateixes, Fabricació d’instruments d’òptica i equip fotogràfic, Comerç a l’detall d’ordinadors, equips perifèrics i programes informàtics en establiments especialitzats, Transport espacial i Lloguer de mitjans de navegació.
S’han inclòs en aquest llistat aquelles empreses la CNAE entre finals d’abril de 2020 i finals de maig han recuperat l’activitat en percentatge inferior a l’75% i tinguin un percentatge d’afiliats coberts pels ERTO igual o superior a l’15%.
Limitació i impediment
Per la seva banda, els ERTO per limitació de la seva activitat es veuran prorrogats amb un nou esquema de exoneracions: si l’empresa té menys de 50 treballadors, serà del 85% al juny i juliol, i del 75% a l’agost i setembre. Si l’empresa té 50 treballadors o més, l’exempció serà del 75% al juny i juliol i del 65% a l’agost i setembre.
Per la seva banda, les empreses que vegin impedit el desenvolupament de la seva activitat en els propers quatre mesos en algun dels seus centres de treball com a conseqüència de les restriccions administratives per lluitar contra la pandèmia podran sol·licitar un “ERTO d’impediment”. Aquestes empreses tindran una exoneració en les seves cotitzacions a la Seguretat Social durant el període de tancament i fins al 30 de setembre 2021, que serà del 100% de l’aportació empresarial durant el període de tancament si tenen menys de 50 treballadors i del 90% si tenen 50 treballadors o més.
Actualment a nivell estatal hi ha al voltant de 558.000 treballadors en situació d’ERTO. Del total, uns 137.000 es troben en ERTO per limitació i prop de 16.300, per impediment. De la resta, poc més 233.000, s’enquadren entre els sectors ultraprotegits o vinculats a ells.
Garanties dels ERTO
El sistema d’ERTO vigent a partir de l’1 de juny manté les característiques de flexibilitat del model anterior i s’ajusta al cicle d’activitat del teixit productiu d’acord amb l’evolució de la pandèmia. Les condicions de certa incertesa i el restabliment de l’activitat empresarial, a hores d’ara asimètrica i sectoritzada, exigeix mantenir les mesures excepcionals previstes en les diferents normes adoptades des del començament de la crisi sanitària, tot això sense perjudici de la previsible i progressiva normalització de la situació sanitària.
La norma disposa, per al col·lectiu de fixos discontinus i aquelles persones que realitzen treballs fixos i periòdics que es repeteixin en dates certes, l’obligació que les empreses procedeixin a la seva incorporació efectiva durant els períodes teòrics de crida de les persones treballadores. En cas que no puguin desenvolupar la seva activitat en el període de crida, es disposa la seva afectació pels expedients de regulació temporal d’ocupació vigents a data d’entrada en vigor d’aquesta norma o autoritzats amb posterioritat.
A banda, l’anomenat comptador a zero continuarà vigent en els termes de l’article 8.7 de l’RDL 30/2020 de 29 de setembre. Els professionals de les arts en espectacles públics que tinguessin dret a l’accés extraordinari a les prestacions econòmiques per desocupació, en els termes que preveu l’article 2 de el Reial decret llei 17/2020, de 5 de maig, pel qual s’aproven mesures de suport a el sector cultural i de caràcter tributari per fer front a l’impacte econòmic i social de la Covid-2019, podran continuar percebent fins al 30 de setembre de 2021.
Aquesta prestació és incompatible amb la realització d’activitats per compte propi o per compte d’altri, o amb la percepció de qualsevol altra prestació, renda mínima, renda d’inclusió, salari social o ajudes anàlogues concedides per qualsevol administració pública.