Et van fer fora de la feina fa uns anys, portes ja temps amb feines intermitents o sense feina, cobrant una quantitat irrisòria que tot just et dona per alimentar als teus fills, i encara sort que tens una petita compensació per pagar el lloguer i els subministraments.
Tens un somni de poder fer el que realment t’agrada, però ja l’has deixat enrere perquè tothom t’està dient que és impossible, o inclús tu, t’ho dius. I a més, no et queda temps per muntar el teu negoci, amb tot el que has de fer.
Aquests pensaments podrien ser els de moltes de les dones que participen en els programes d’inserció laboral, orientació o emprenedoria de Surt o de moltes altres entitats que donen suport a la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Sovint ens centrem en formar i orientar a les persones en la inserció laboral en l’empresa ordinària, però… què passa amb les dones que tenen poca o nul·la formació reglada? Que acaben, com sempre, sent contractades en feines altament feminitzades i, per tant, altament precàries: neteja, bugaderia, caixera… feines que a més, poc ajuden a la conciliació familiar i laboral, quan aquestes dones sovint es troben soles amb càrregues familiars.
Per què no ens plantegem mai altres alternatives que la inserció laboral en l’empresa ordinària? Amb aquesta filosofia no sortirem mai de la reproducció dels mateixos rols i posicions en l’àmbit laboral, i per tant, poc ajudarem a l’empoderament real de les dones en feines no feminitzades, en feines que realment les motivin, o feines que realment siguin el seu projecte de vida laboral. No farem més que reproduir el que el sistema patriarcal vol que seguim reproduint.
Des de la Fundació Surt creiem fermament en que volem i podem donar suport a les dones a fer realitat els seus projectes particulars, i per això hi ha altres sortides diferents a les d’inserir-se en l’empresa ordinària. Segurament no són sortides tan ràpides, però poden ser més segures, més a llarg termini, i sobretot, són sortides que donen resposta al desig i als projectes vitals de les dones. Estem parlant de donar suport a la creació de cooperatives de dones que, des d’una perspectiva feminista, busquen construir el seu projecte laboral i vital més enllà del que els hi ofereix el mercat.
Creant una cooperativa, les dones poden pensar de manera col·lectiva quin projecte engegar, fer-ho sense les barreres invisibles del mercat que els hi diu que pel fet de ser dones poden fer només un tipus de feines (feines que no volen fer els homes, i que els hi pertoquen a elles només pel fet de ser dones). Entre les dones organitzen quin és el seu projecte, què volen arribar a ser, i des de Surt els hi donem acompanyament i suport perquè puguin fer realitat els seus somnis.
I per això creem Fem Coop, una generadora de cooperatives amb perspectiva de gènere. Per impulsar que les dones no tinguin por de somniar en el seu propi negoci col·lectiu, perquè saben que des de Fem Coop estarem darrere, donant suport en la formació i acompanyament, i en totes les gestions i aspectes que necessiten les cooperatives que acaben de néixer. Endegar un projecte nou no és fàcil, encara que sigui col·lectivament, però des de Surt volem poder fer-ho una mica més fàcil.
Creiem que des d’entitats consolidades com nosaltres, i que treballen per la inserció laboral de les dones en situació de vulnerabilitat des d’una perspectiva feminista, formar part d’aquest projecte que vol ser Fem Coop és donar suport a una nova idea d’empoderament econòmic de les dones. Fem Coop serà una Cooperativa de serveis que donarà cobertura a les noves cooperatives de dones que es vulguin crear, però també ha d’estar sostinguda i impulsada per entitats consolidades que tinguin entre els seus objectius l’empoderament econòmic de les dones. Així, unint esforços i unint projectes i idees de les dones que atenem, aconseguirem que es generin més projectes col·lectius en forma de cooperatives de dones que, des d’una mirada feminista, volen trencar amb els estereotips que ens imposa el sistema patriarcal a l’hora d’assignar-nos un tipus de feina o unes altres.
Animem, doncs, a totes les entitats que comparteixin aquests valors, que pugin al tren de Fem Coop per generar cooperatives amb una mirada feminista.