El nombre de treballadors en risc de pobresa a Catalunya sumava el 2018, per tant a la sortida de la crisi, 493.900 persones, el 14,4% del total, segons l’estudi: ‘una aproximació a la pobresa en el treball‘, que CCOO de Catalunya ha presentat aquest dijous en roda de premsa telemàtica i que ha elaborat analitzant el període entre 2008, i els temps actuals.
En els anys analitzats, que no abasten la darrera alarma sanitària, La taxa de pobresa laboral es va reduir un xic entre els anys 2013 al 2015, quan es va situar en l’11,2% i 343.500 treballadors en risc de pobresa, si bé en 2016 va presentar un punt d’inflexió amb un creixement constant fins a arribar a les xifres del 2018, últim període del qual hi ha estadístiques oficials, segons han manifestat en roda de premsa telemàtica, Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO i Romina Garcia, responsable de Mercat de Treball i Polítiques d’Ocupació del sindicat.
Si és mira per sexes, mentre els homes van tancar 2018 amb una taxa de pobresa en el treball del 13,9%, les dones van arribar fins a un 15%.
En la seva intervenció, Romina Garcia, ha indicat que “el fenomen de la precarietat no només s’ha estès sinó que s’ha consolidat com a model laboral”. Ha subratllat la importància d’un aspecte com el desànim laboral davant les mancances del mercat de treball i la desconfiança existent per trobar feina.
Per la seva banda, Ricard Bellera ha recordat que segons l’informe AROPE, de 2018 un 24,4% de la població a Catalunya viu en risc de pobresa. En aquest sentit ha posat una altra dada sobre la taula, el fort creixement, en el període analitzat, del nombre de llars sense ingressos laborals, ja que el 2019 hi havia a Catalunya un total de 90.440 llars en què cap persona percebia ingressos de caràcter laboral, cosa que representa un creixement del 53%.
Com és d’esperar, la crisi sanitària no ha estat absent de les valoracions dels sindicalistes. Ricard Bellera manifestat la necessitat imperativa d’incrementar els ajuts socials als més dèbils. En aquest sentit ha afirmat que la taxa de protecció social, que ja era molt baixa abans de l’impacte de la Covid-19 s’ha d’incrementar notablement per fer front a les noves circumstàncies. En conseqüència ha trobat positiu l’anunci de la renda mínima que ha fet el govern espanyol. Per exemplificar la necessitat ha posat en relleu algunes dades. Així, ha dit que un de cada dos assalariats no pot tornar , de moment al seu lloc de feina i ha insistit també en la necessitat de “preservar la salut” i que cal prioritzar que les persones afectades pels ERTO puguin tornar i recuperar la seva feina en plenitud. Bellera ha incidit en la idea que si no s’enforteix la protecció social als col·lectius més febles, les situacions de manca d’ingressos poden ser molt dures a moltes llars.
Davant d’aquesta situació, CCOO de Catalunya ha plantejat impulsar polítiques actives d’ocupació més eficaces, fomentar la formació contínua i les prestacions assistencials.
El sindicat també ha reclamat augmentar la cobertura de sistema de protecció d’atur, destinar més inversió pública a canviar el model productiu i invertir en les persones amb polítiques contra la pobresa.