Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El cooperativisme no en té prou amb el seu èxit actual. Ja treballa mirant cap al futur. En aquest camí s’emmarca la iniciativa FesCoop, posada en marxa des de Aracoop; la direcció general de cooperació i treball autònom i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC). Ras i curt es tracta d’acostar l’empresa que es basa en la democràcia econòmica i el treball com a valor essencial.
En el programa Fescoop, també conegut com «el cooperativisme a l’escola» hi col·laboren fins a 80 entitats, que van des d’entitats bancàries fins a empreses, escoles i cooperatives, a més de la Diputació de Barcelona. El programa ja fa sis temporades que funciona. Es basa en dues línies d’actuació. Per una banda, hi ha una primera activitat que es realitza als centres educatius. Qui ho gestiona directament és la cooperativa Aposta, especialitzada en formació en el món cooperatiu. «El programa funciona en actes d’una hora a les aules, en què experts, cooperativistes, professors especialitzats en aspectes vinculats amb la gestió de l’empresa o en qualsevol àmbit de la seva forma d’organització i filosofia expliquen als alumnes els fonaments del cooperativisme», explica Gemma Huerta, coordinadora pedagògica.
Els tallers estan especialment dirigits a nois i noies del segon cicle de l’ESO, o d’inicis de Batxillerat o cicles de formació professional. Les xerrades es fan tant a l’àmbit públic com a escoles concertades, expliquen a l’Aposta.
L’activitat té una segona part, els alumnes són estimulats a través d’un simulador online. Amb aquesta eina informàtica els nois i noies van elaborant tot el procés que va des de tenir la idea de crear una cooperativa fins a la creació final i la presentació del projecte.
FesCoop fa un autèntic desplegament en la seva tasca de difusió. La primera intenció era arribar al centenar de xerrades corresponents a la primera etapa i es calcula que abans de setmana santa se n’hauran fet unes 97. i pel que fa a la segona part uns 150 grups estan desenvolupant accions de projecte del simulador.
En l’etapa basada en el simulador es fa tot el procés. Des de l’idea de negoci passant per l’anàlisi dels pros i contres, treballar la creativitat i la comunicació , treballar competències elementals com el treball en comú, la presa de decisions i des culmina amb una presentació pública. Tot plegat fa que a més de la divulgació de la filosofia del cooperativisme pedagògicament sigui interessant, segons explica Gemma Huerta.
Els escolars tenen diversos estímuls, entre els que hi ha la realització d’una presentació del projecte, i al final tot conflueix en un esdeveniment en què es fa un reconeixement púbic als millors treballs.
De fet, un dels objectius del programa, la divulgació del fenomen cooperativista, abans d’acabar aquesta edició s’haurà arribat en els tallers a gairebé un centenar de grups, cosa que vol dir més de 2000 alumnes i uns 75 professors. En la segona etapa del programa ara hi estan treballant uns 160 grups que suposen uns 700 alumnes i uns 50 professors, segons les estimacions.
L’any passat els projectes d’empresa cooperativa SENIORS GYM SCCL (un gimnàs adreçat a persones de la tercera edat), GAME OVER SCCL (una empresa d’esports d’aventura) i DES DE CASA SCCL (una cooperativa de suport domiciliari a persones en situació de dependència), van ser les propostes guanyadores del concurs FesCoop.
A poc a poc el cooperativisme es va estenent en la mentalitat jove. Una prova d’això és que mentre l’any passat els alumnes que van seguir el programa FesCoop eren poc més d’un miler, aquest exercici ja doblen aquesta xifra.