Durant uns anys Catalunya i Espanya van ser punts de destí d’indústries contaminants que no volien en altres punts d’Europa. Aquest sembla ser el cas d’AGMA, una foneria d’alumini situada a Santa Margarida i Els Monjos (7.360 habitants) que reciclava residus d’aquest metall procedents d’altres països. L’any 1992 l’empresa va tancar. Deu anys més tard van aparèixer entre el centenar de treballadors diverses malalties vinculades amb el càncer, especialment de bufeta. La incidència arriba al 35%, segons ha explicat la federació d’Indústria de CCOO a qui els antics treballadors han acudit per reclamar atenció sobre el seu cas.
Álvaro Muñoz és secretari general de CCOO d’Indústria del Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf. Explica que les malalties que han aparegut entre els antics treballadors d’AGMA són especialment càncers de bufeta, però també s’han donat casos de càncer de pulmó i afectacions cerebrals. Afegeix que, tot i que no es tenen dades de les afectacions, la proliferació de malalties ha afectat especialment també a familiars de treballadors: «sabem de dones d’antics treballadors que, potser perquè durant anys van estar rentant la roba o tenint un contacte estret amb els treballadors, han patit també malalties com les abans esmentades».
Sis cops més que el territori més afectat
El sindicat, d’acord amb una associació d’afectats, La Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient, es van posar en contacte amb la Universitat Pompeu Fabra, que ha fet un estudi tècnic del grau d’afectació de malalties cancerígenes entre els antics treballadors d’AGMA. El resultat ha estat que «comparat amb el territori català que registra el percentatge més alt de càncers, Tarragona, el cas dels Monjos supera entre 3 i 6 cops la incidència de l’esmentada malaltia», diu Muñoz.
En concret, entre els anys 1961 i 2011 les xifres recollides en l’informe constaten que hi va haver 31 treballadors morts, 16 d’ells diagnosticats de càncer i la meitat d’aquests de càncer de bufeta urinària.
Un cop constatat el fet que entre els antics treballadors d’AGMA i les seves famílies la incidència de la malaltia cancerígena és desmesurada, CCOO i les organitzacions d’afectats han decidit fer reclamacions individuals a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), perquè es reconeguin com a malaltia professional les afectacions detectades. «això tant a les persones que actualment estan malaltes com a les que van morir», diu Muñoz, que considera indispensable el reconeixement per aconseguir millores en les pensions dels afectats i dels descendents dels quals van patir les malalties.
Muñoz apunta un altre front que potser caldria estudiar, és a dir, les persones que sense treballar a la foneria poguessin haver patit els càncers esmentats fruit de la contaminació ambiental.