A Espanya hi ha poc més de 2,7 milions d’aturats, segons les dades de l’EPA del mes de març i un 35% des de fa almenys un any. Especialment, les persones en atur de llarga durada són aquelles que corren un major risc de ser automàticament descartades dels processos de selecció de les empreses i es tracta d’una pràctica il·legal, adverteix el professor d’Estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Antonio Fernández.
Segons diversos estudis estatals i internacionals, és habitual que s’exclogui a candidats de ser contractats pel simple fet d’estar en atur. “Hi ha l’estereotip que aquestes persones no serviran tant per treballar, sense tenir en compte si s’han estat formant o si han estat desocupades perquè cuidaven algú”, detalla Fernández. A més, moltes empreses estan incorporant la intel·ligència artificial en els processos de selecció i exclouen específicament a persones en atur, sense tenir consciència de la discriminació que implica.
No hi ha jurisprudència sobre la qüestió
“Tot i que se sap que les dones, persones amb discapacitat o les persones més grans tenen més problemes per accedir al mercat laboral, la discriminació en la contractació de les persones en atur no s’havia plantejat mai en l’àmbit jurídic”, explica l’investigador del grup de recerca Taxbusiness de la UOC.
Els litigis se solen produir quan una persona és acomiadada, però no se sol recórrer als tribunals quan una persona és discriminada en un procés de selecció i, per tant, no hi ha jurisprudència al respecte. L’article 14 de Constitució espanyola estableix que “els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social” o la Llei 15/2022 per la igualtat de tracte i la no discriminació, també prohibeix la discriminació per raons socioeconòmiques, tal com seria rebutjar a una persona en atur de ser contractat. Descartar les persones sense feina de les borses de treball és una discriminació indirecta sobretot de col·lectius més vulnerables que solen estar en atur de llarga durada com són les dones, els majors de 45 o de menys de 30 anys, persones amb discapacitat, persones sense llar, migrants o persones trans.
“No és lògic que et gastis molts diners en formació i en subsidis a persones aturades i després permetis que algú que està a l’atur pugui ser exclòs de processos de selecció només pel fet d’estar sense feina”, denuncia Fernández. Proposa que la Llei d’ocupació aprovada l’any passat inclogui específicament la prohibició d’aquesta pràctica i anima les empreses a revisar els processos selectius per garantir que no es produeixin discriminacions.