Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els treballadors de les empreses auxiliars de muntatge i manteniment del sector elèctric i les empreses per a les quals treballen han constituït una mesa de negociació per a la millora de les seves condicions laborals, segons ha comunicat la Federació d’Indústria de CCOO.
L’organisme pretén millorar la coordinació dels treballadors que operen en empreses subcontractistes d’Endesa i aquestes mateixes societats. La composició de l’òrgan es forma amb 9 representants de la part social: 5 de CCOO i 4 d’UGT, mentre que la banda empresarial està representada per la patronal ADEMI.
En la primera reunió de l’organisme celebrada dimecres 17 de juny, es va decidir una nova trobada que es farà el 3 de juliol pròxim. A l’encontre es tractaran tres tipus d’assumptes: ocupació, salut labora i condicions de treball. La idea que subjau en el procés és que La regulació del sector que s’acordi en aquesta mesa de negociació, s’incorporarà en els actuals convenis provincials del metall.
La constitució de la mesa culmina un llarg procés de mesos de mobilitzacions dels treballadors i treballadores del sector, que van protagonitzar diverses jornades de vaga i accions informatives, i de reunions amb les direccions generals d’Indústria i Energia, amb els grups parlamentaris i amb els alcaldes de les principals capitals catalanes.
Al mateix temps, i des de CCOO es convocarà una assemblea de delegats i delegades del sector auxiliar del manteniment i el muntatge del sector elèctric el pròxim 30 de juny i, també se celebraran assemblees a les empreses del mateix sector entre l’1 i el 20 de juliol.
Subrogacions en cadena
Tot el procés de negociació neix de la pràctica situació de monopoli que es produeix davant del fet que l’empresa contractant és sobretot Endesa. Des d’aquest punt es realitzen subcontractacions amb altres societats especialitzades per a fer el manteniment i els muntatges necessaris a les xarxes de distribució elèctrica. Posteriorment les empreses del primer esglaó subcontracte a altres societats, i així fins a arribar a diversos nivells de delegació.
La situació abans esmentada ha fet que el sector perdés des del 2010 el 50% de les plantilles, un miler de persones. Això ha suposat que els operaris que no han estat acomiadats hagin de realitzar jornades inacabables i torns de treball «abusius», cosa que ha fet que augmentessin els accidents laborals i també, segons les seves manifestacions, un increment del risc d’accidents laborals. També s’hauria ressentit la qualitat de les xarxes elèctriques de Catalunya .
La idea sustentada pels sindicats és negociar amb les empreses subcontractades uns mínims que s’afegirien com annex als corresponents convenis provincials del metall, una solució semblant a la que està realitzant-se en les empreses d’instal·lació i manteniment de Movistar.