Informació publicada a Eldiario.es
Quin avantatge econòmic hi ha darrere del model d’autònoms de les plataformes digitals de repartiment Glovo i Deliveroo? És la pregunta que tracta de respondre UGT en un informe sobre el negoci en aquestes companyies, en el qual a través de diverses estimacions -donada la manca d’informació- posa xifres a aquest “estalvi” que fan les companyies amb la política laboral que consideren fraudulenta: fins a 92 milions a l’any en salaris als repartidors i fins a 76 milions d’euros anuals a les arques públiques de la Seguretat Social.
A la presentació de l’estudi, Gonzalo Pino, secretari de Política Sindical d’UGT, i Rubén Ranz, Coordinador de www.Turespuestasindical.es, han reiterat la postura del sindicat sobre el model de missatgers autònoms d’aquestes plataformes (Glovo, Deliveroo, Uber Eats i Stuart).
UGT considera, com ja ho ha dit la Inspecció de Treball en nombroses actes i han conclòs diversos jutjats, que els repartidors o riders haurien d’estar contractats com a assalariats per les empreses i que, en l’actualitat, són “falsos autònoms”. Ranz ha subratllat “la involució clara en drets laborals” que suposa aquest model de negoci, amb desprotecció dels missatgers en cas d’accidents o pèrdua d’ocupació, així com una precarietat basada en menors salaris i inestabilitat laboral.
L’informe de l’organització sindical tracta de posar números al que les plataformes deixen de pagar gràcies al model d’autònoms. En total, 168 milions d’euros a l’any en salaris i en cotitzacions socials a la Seguretat Social.
92 milions “estalviats” en salaris
Com calcula el sindicat aquestes dades? En primer lloc, l’estudi pren com a referència el nombre de repartidors que la patronal de les plataformes (Adigital) reconeix el 2018: 14.337 persones. Els càlculs es realitzen imaginant que aquesta quantitat de repartidors es manté inamovible al llarg d’un any. Gonzalo Pino ha puntualitzat que aquest nombre és molt conservador, ja que el sindicat considera que “segurament hi pugui haver més del doble del que planteja Adigital”.
En segon lloc, l’informe calcula el que haurien de pagar les plataformes en salaris per aquests 14.337 treballadors si estiguessin en plantilla. Si el salari d’aquestes persones fos el ponderat dels convenis d’hostaleria de les províncies més poblades, 1.435,8 euros bruts per persona en 12 mensualitats, les plataformes desemborsarien un total de 247 milions d’euros per tots els seus empleats.
A aquesta quantitat, l’estudi li resta el que en l’actualitat calcula que gasten aproximadament les empreses en pagar les factures dels riders autònoms pel seu treball, 154.800.000 d’euros a l’any.
Després d’una enquesta d’UGT, amb respostes de 54 repartidors (també anomenats riders), “s’assumeix que cada repartidor aproximadament obté, sota el model vigent en les plataformes digitals de repartiment, uns ingressos bruts mensuals equivalents al Salari Mínim Interprofessional SMI, equivalent a 900 euros”.
Així, el que s’estalvien aquestes empreses en matèria de salaris (247-154,8) arriben aquests 92.200.000 d’euros anuals, sosté el sindicat.
76 milions que haurien de pagar a la Seguretat Social
I, en tercer lloc, UGT posa sobre el focus la “despesa zero” que aquestes empreses tenen ara com ara amb la Seguretat Social per tots aquests repartidors que reparteixen les comandes, ja que els mateixos missatgers són els que assumeixen el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social.
Atès aquest salari de 1.435,8 euros mensuals bruts per persona (17.229,93 euros a l’any), les cotitzacions socials estimades parteixen del fet que els contractes fossin temporals, amb quotes un xic superiors als contractes indefinits, “però també semblen les més versemblantment utilitzables pel sector”, sosté l’estudi.
La cotització a la Seguretat Social pels més de 14.000 treballadors seria de “92,6 milions d’euros anuals, dels quals 76.800.000 procedirien de les empreses i 15,8 milions dels treballadors”.
Quants fons està perdent en l’actualitat la Seguretat Social, segons UGT? L’informe destaca la complexitat de conèixer aquesta dada per la falta d’informació de quants repartidors paguen la tarifa plana (60 euros), alguna tarifa rebaixada després de passar per aquesta cotització reduïda o una altra aportació (que pot ser la quota mínima o una altra més gran, a elecció dels missatgers).
Així i tot, l’informe realitza alguns càlculs. Les cotitzacions “estarien entre 41 milions d’euros -si el percentatge de treballadors amb tarifa plana és del 20% – o de 18,0 milions -si aquest percentatge pugés al 80% -. Totes a càrrec dels treballadors”. A l’escenari de major contribució, el de 41 milions, la pèrdua de la Seguretat Social seria de 51,6 milions a l’any.
Gonzalo Pino ha demanat al pròxim Govern espanyol – “quan en tinguem un” – que no segueixi “els lobbies” que demanen crear una nova categoria de treballador autònom per a aquests missatgers, ja que en opinió del sindicat s’adapten a la legislació laboral. “No cal cap figura contractual més. El que pretenen aquestes plataformes és tenir a la seva disposició a les persones per treure’n el màxim possible i, una vegada que no són útils, rebutjar-les”.
Pino també ha reclamat que el pròxim Executiu avaluï la fórmula de la tarifa plana per als autònoms, “per a què serveix i per què s’està utilitzant en realitat”, s’ha preguntat. El sindicat considera que aquesta figura de cotització reduïda dóna ales a aquest model de negoci, “contribueix a que aquest tipus de treball es pugui mantenir”, ha lamentat.