El Departament d’Empresa i Treball, per mitjà del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), destinarà 216 milions d’euros entre el 2021 i el 2022 per a polítiques actives d’ocupació adreçades específicament a les persones joves, un dels col·lectius més afectats per l’atur i la precarietat laboral.
Aquest pressupost, procedent en gran part dels fons REACT-EU per tal d’afrontar les conseqüències de la crisi de la covid-19, vol beneficiar més de 25.000 joves, mitjançant ajuts a empreses per a la contractació de menors de 30 anys en situació d’atur; programes d’orientació, formació i experiència laboral per a joves que necessiten un suport específic, i programes de formació professional per a l’ocupació. En definitiva, un conjunt d’actuacions per donar una resposta adequada a les necessitats i realitats de cada jove.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va presentar a Mas Carandell, el conjunt de programes destinats a joves, acompanyat del secretari de Treball, Enric Vinaixa, entre altres. Al centre, Torrent ha estat amb joves de dos cursos formatius: un de creació d’entorns i efectes visuals per a videojocs i un altre de creació de continguts audiovisuals.
“Hem creat un seguit de programes formatius i ocupacionals per tal de reduir l’atur juvenil i, alhora, empènyer en el camí de la transformació del sistema productiu del nostre país. Perquè la transformació cap a un model productiu més resilient, més sostenible, que transiti cap a l’economia verda i que posi les persones al centre, passa pel món del treball. Passa per fer inseparables els termes treball i qualitat. Perquè hem de ser competitius en qualitat del treball”, va explicar el conseller.
Roger Torrent també va destacar que “ho fem amb una inversió rècord: 216 milions d’euros en polítiques actives d’ocupació destinades específicament a les persones joves. Una inversió amb un enorme retorn. Perquè cada jove que rep una bona formació ocupacional, que s’insereix al món laboral, que aconsegueix un lloc de treball digne, és un èxit que reforça el teixit empresarial i reverteix en la millora de la nostra societat”.
Per la seva banda, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, va assenyalar que “aquesta programació és el resultat de la voluntat i l’esforç del Departament per millorar l’oferta de polítiques actives d’ocupació per a joves, i per posar en marxa nous formats: tant de foment de la contractació com de formació, ja sigui dual o d’alt nivell, sense oblidar a les persones que necessiten un acompanyament específic. Perquè no volem deixar ningú enrere”.
Pla de xoc per fomentar la contractació de més de 8.000 joves
Segons les dades de l’EPA del segon trimestre de l’any, la taxa d’atur de menors de 30 anys arriba fins al 24%, enfront del 12,3% de la població general. Per donar resposta a aquesta situació, des del Departament s’ha donat especial rellevància als programes de foment de l’ocupació i la contractació de persones joves.
Com a principal novetat, el SOC destinarà 125 milions d’euros en ajuts a empreses, autònoms i cooperatives de treball associat per a la contractació durant un any de persones treballadores menors de 30 anys. La meitat del pressupost (62,5 milions d’euros) es destinarà específicament a contractes en pràctiques per a joves amb formació (títol universitari, cicles formatius de grau mig, superior o equivalents, i certificats de professionalitat), i l’altra meitat, a contractes per a joves que no poden subscriure un contracte de pràctiques. L’ajut per cada persona contractada serà de 19.500 euros, i en total, es preveu la contractació de més de 5.500 joves aturats.
La convocatòria perquè les empreses sol·licitin els ajuts per contractar joves es publicarà les properes setmanes. D’altra banda, les persones joves interessades a participar en el programa han d’inscriure’s com a demandants d’ocupació a la seva Oficina de Treball.
Aquest programa està finançat amb fons REACT-EU i tindrà un caràcter conjuntural, vinculat a la situació provocada per la pandèmia, amb l’objectiu de sacsejar les xifres de desocupació juvenil, oferir experiència laboral als treballadors i treballadores joves i incentivar les empreses a la contractació de qualitat d’aquest col·lectiu.
A més, aquest estiu el SOC ja ha adjudicat 16,4 milions d’euros per subvencionar la contractació de 1.500 joves en pràctiques, durant sis mesos, en ajuntaments, consells comarcals i entitats sense ànim de lucre, dins del programa de Garantia Juvenil. Les 634 entitats locals i socials subvencionades han de formalitzar els contractes abans del 31 d’octubre.
D’altra banda, el SOC posarà en marxa aquest darrer trimestre un programa nou de Formació Professional per a l’Ocupació en format dual, que amb una dotació de 17 milions d’euros, impulsarà projectes formatius i de contractació per a més de 700 joves en sectors professionals amb alta demanda de nous professionals, com manteniment industrial, perfils digitals o instal·lacions.
A tot això, cal afegir el programa Treball i Formació adreçat a joves tutelats i extutelats per la Generalitat, la convocatòria del qual es va tancar el passat 13 d’octubre. Amb una inversió de 8,5 milions d’euros, permetrà la contractació durant un any de més de 350 joves que, a més de qualificar-se i formar-se per una professió de futur, aconseguiran regularitzar la seva situació laboral.
Així mateix, la Direcció General de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral del Departament posa en marxa un any més el programa de Garantia Juvenil de suport a l’autoocupació de persones joves. Enguany s’hi destinen 10 milions d’euros, en forma d’ajuts de 10.000 euros, per a que les persones entre 18 i 29 anys posin en marxa la seva activitat com a persones treballadores autònomes. Es preveu que la convocatòria s’obri a principis del mes de novembre, i que se’n puguin beneficiar 1.000 joves.
Oferir noves oportunitats a 7.500 joves sense qualificació
Davant les dades d’abandonament escolar prematur (un 17,4%, segons les darreres dades de l’Idescat; un 23,2% entre els nois) el Departament considera crucial oferir programes adreçats a les persones joves que han tingut una mala experiència amb el format acadèmic convencional. Des de fa tres anys, el SOC disposa del programa de Noves Oportunitats, que ja ha donat resposta a més de 8.000 joves i s’ha mostrat eficaç tant per afavorir el retorn al sistema educatiu com de cara a la inserció sociolaboral.
Aquest programa combina el treball personal amb un entorn d’aprenentatge més vivencial i flexible, on la connexió amb l’empresa i el món laboral estan molt presents des del primer moment. Amb una dotació de 10,5 milions d’euros, donarà resposta durant el curs 2021-2022 a més de 2.500 joves.
Aquest col·lectiu també compta amb el programa de Projectes Singulars: una convocatòria de subvencions dotada amb 28,5 milions d’euros, dissenyada perquè més de 5.000 joves, de la mà d’entitats especialitzades del nostre país, tinguin accés a noves propostes d’orientació professional, de formació i d’experiències laborals, d’acord amb les seves particularitats i amb les oportunitats que ofereixen iniciatives concretes de desenvolupament local.
Reforçar la Formació Professional per a l’Ocupació
Una de les principals polítiques per millorar l’ocupació juvenil és incrementar la seva qualificació professional. Les dades mostren que un 56% de les persones joves registrades a l’atur no tenen una capacitació professional, i que les possibilitats de trobar feina per a un jove amb estudis post-obligatoris doblen les d’un jove amb només estudis obligatoris.
Amb aquest objectiu, el SOC ha publicat aquest setembre una convocatòria de subvencions per a actuacions en Formació Professional per a l’Ocupació, amb un pressupost de 70 milions d’euros. Aquesta convocatòria està dirigida a tota la població treballadora, prioritàriament les persones aturades i en situació d’ERTO, però també pot contribuir a donar resposta a la demanda creixent d’FP per part de les persones joves: es preveu donar resposta a més de 7.500 joves.
Una altra novetat d’enguany és el programa +Talent CAT de formació professional d’alt nivell (15 milions d’euros), que preveu atendre a més de 1.000 joves. Consisteix en oferir formació en sectors emergents (com l’atenció a les persones, l’economia verda i el sector digital) a persones que ja tenen un nivell de formació professional superior o universitari, per tal que es puguin especialitzar o reorientar-se a ocupacions altament demandades i de futur.
Per últim, el SOC també compta amb programes de formació amb compromís de contractació, com el Forma i Insereix. Dotat amb 2 milions d’euros, permetrà que les empreses que necessitin captar professionals puguin capacitar persones en situació d’atur, a les que s’ofereix una formació amb elevades expectatives de contractació. Aquest programa beneficiarà unes 1.130 persones, de les quals es preveu que unes 280 siguin joves.