Els vaguistes de les empreses subcontractades per Movistar, que va més de dos mesos que estan en vaga indefinida, han decidit majoritàriament tornar a la feina. Això no vol dir que desconvoquin formalment l’aturada, que es manté a tot l’Estat com a garantia perquè els treballadors d’algunes zones, amb alta incidència de l’aturada mantinguin dins la llei la seva protesta, segons han manifestat en una roda de premsa els representants dels treballadors.
Aitzol Ruíz, portaveu dels treballadors declara que «el que hem decidit és mantenir formalment la vaga. Malgrat això, en unes quantes províncies anirem tornant a la feina progressivament». La resolució, aparentment contradictòria té una explicació. Hi ha zones a l’Estat espanyol on la vaga és, a hores d’ara molt viva. Els treballadors mantenen la protesta, de vegades durament contra l’empresa que ha enviat equips procedents d’altres zones per a trencar la protesta. Per aquest motiu, i perquè els que segueixen aturats no perdin la protecció legal que suposa la convocatòria de vaga, aquesta es manté.
Carregar piles
A Catalunya en concret la consigna és tornar a la feina: «donarem dos o tres mesos de temps als sindicats dits majoritaris per veure si en les negociacions que mantenen amb les empreses per desenvolupar el principi d’acord que diuen que es va obtenir, el resultat són unes condicions dignes per als treballadors. Això no obstant, mantenim la idea que el pacte aconseguit per aquestes organitzacions és molt ambigu i s’ha de concretar», declarava Aitzol. Però aquest replantejament no suposa abaixar la guàrdia: «seguirem vigilants i si això no s’arregla, a la tardor amb les piles carregades, hi tornarem», ha declarat en referència a la vaga. Aquesta situació de vigilància es concreta, per exemple en l’esforç per mantenir les caixes de resistència amb prou fons per a ajudar els treballadors que més malament ho passen com a conseqüència de la vaga i per a preparar, en millors condicions, una segona ronda de la vaga indefinida.
Queden, però serrells pendents, per una banda, la vaga es manté a l’empresa Cotronic, precisament on treballen alguns dels líders més reconeguts del moviment. «Aquí, per exemple l’empresa no ha volgut canviar res, i encara pretén que quan anem a fer una instal·lació el cost de la zona verda o zona blava vagi a càrrec dels treballadors. I no cal dir que també anirien a càrrec dels empleats les multes que s’imposessin per aparcar».
Converses en marxa
En resum, doncs, tret de zones determinades a escala estatal els treballadors tornaran a treballar. Confien en els resultats que donin les converses que mantenen tant UGT com CCOO amb les empreses del sector i les patronals que agrupen les companyies que subcontracten amb Movistar. Els acords han de quedar escrits en documents que s’incorporaran com annexos als respectius convenis provincials del metall, segons es va comunicar en el seu dia. L’esperança dels vaguistes és que de les converses surtin solucions que millorin les molt deteriorades condicions salarials i de treball que pateixen les empreses subcontractadores de Movistar. En tot cas, analitzaran en un temps quin és el balanç de la llarga vaga protagonitzada.
Quedaran, segur alguns serrells que sigui quin sigui el desenllaç del conflicte, hauran de resoldre’s, com per exemple, els treballadors acomiadats a conseqüència del seguiment de la vaga i aspectes com les denuncies fruit de les accions reivindicatives realitzades durant les aturades.