Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els treballadors de General Cable de la factoria d’Abrera han declarat vaga 9 hores per torn fins al pròxim 9 de juliol. Tot i que no hi ha cap enfrontament, perquè els treballadors segueixen massivament la convocatòria, el comitè de vaga ha decidit instal·lar un post de control a les portes de la fàbrica, segons ha explicat un portaveu.
«Nosaltres estarem aquí cada dia fins al 9 de juliol», ha manifestat un dels membres del piquet. La mesura sembla respondre més a una certa prevenció que a l’existència de tensió. Tot i que la vaga se segueix massivament, a la planta hi acudeixen alguns camions a dur materials i altres elements i també hi passen persones a fer diversos encàrrecs.
La situació a General Cable reflecteix el malestar dels treballadors davant el pla de l’empresa, que pretén reduir la plantilla en 289 persones. En concret a Abrera, la mesura suposaria retallar la plantilla un 57%, 128 persones. Aquesta és una planta molt afectada pel pla, i la que ha respost amb més contundència.
Però, la factoria de Manlleu delmateix grup també perdria 138 persones. En aquest cas la resposta ha estat més moderada, però amb la intenció que sigui progressiva si cal. Es tracta de fer aturades de 2 hores per torn els dies 25 i 26 de juny, i de 4 hores, el 27 i 28 i de tot el dia, i vaga de 24 hores el 30 de juny. A més, el 25 de juny, la plantilla s’ha autoconvocat una concentració a les portes de la fàbrica per rebutjar els acomiadaments. Les baixes en les altres instal·lacions són 14 a la factoria de Montcada i Reixac i altres 14 a les oficines centrals de les oficines centrals a Barcelona.

Ramon Bonastre, de Treball a defensar l’empresa
Divendres s’ha de desenvolupar la segona de les jornades de negociació de l’ERO. Els treballadors estan atents a la possibilitat que l’empresa rebaixi la xifra inicial d’acomiadaments inclosa en el document que es va lliurar als sindicats.
Fonts sindicals consultades per Diari del Treball creuen que aquesta negociació serà dura. Es basen en un aspecte no menor: la multinacional nord-americana ha contractat la consultora PWC per dur les negociacions, i en aquesta empresa hi treballa en l’àmbit laboral Ramon Bonastre, el qui fins a gener de 2014 havia estat secretari d’ocupació i relacions laborals del Departament d’Empresa i Ocupació. Aquest tècnic havia participat com a responsable del govern en conflictes com els d’automoció, Cacaolat, Alstom i Panrico.