Després de presumir d’haver fet cedir a la CEOE i a Cepyme davant la Llei del Treball a Distància, ara la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, així com tot el Gobierno, han aconseguit que la patronal signi l’acord pel qual s’extenen els expedients de regulació temporal d’ocupació fins el 31 de gener.
Aquest acord implica que els treballadors en ERTO seguiran cobrant el 70% de la seva base de cotització i no el 50% com s’havia pactat en un inici en establir-se que això passaria un cop transcorreguts els sis primers mesos. El text, que es ven com una protecció per als treballadors davant la segona onada de la Covid-19, serà aprovat com decret llei en el Consell de Ministres.
El debat, com tots els aprovats (ja són sis) per aquest Ministeri de Treball en el marc de diàleg social, ha estat llarg i complicat però finalment les patronals han pogut avalar aquesta pròrroga dels ERTO en veure que es donaven més ajudes a les empreses per poder resistir. L’última oferta feta pel Gobierno també incloïa una ampliació de les exempcions en els casos d’ERTO per rebrot en els quals les empreses vegin limitada la seva activitat.
“Després d’un ampli debat”, el Comitè Executiu ha acceptat “per unanimitat l’última proposta per prorrogar l’acord sobre els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), després d’intenses negociacions que s’han estès fins a la primera hora d’aquest matí”, recull el comunicat de les patronals. “El text reflecteix un acord en el qual totes les empreses l’activitat de les quals s’està veient afectada per la crisi de la Covid-19 se senten representades”, afegeixen els empresaris, que confien que “aquest acord permeti garantir la continuïtat de la major quantitat d’empreses i llocs de treball possibles en una conjuntura econòmica tan adversa i dilatada en el temps”.
Les claus del nou acord
El text a banda d’afirmar que es prorroguen automàticament tots els ERTO de força major vigents també indica que serà possible sol·licitar nous ERTO de força major tant per impediment com per limitació d’activitats en tots els sectors, altament exonerats en quotes. En el cas les empreses que vegin impedit el desenvolupament de la seva activitat en algun dels seus centres de treball com a conseqüència de les mesures sanitàries podran sol·licitar un “ERTO per impediment”. Aquestes empreses tindran una exoneració en les seves cotitzacions a la Seguretat Social durant el període de tancament i fins el 31 de gener de 2021, que serà de el 100% de l’aportació empresarial durant el període de tancament i fins el 31 de gener si tenen menys de 50 treballadors i del 90% si tenen 50 treballadors o més.
A més, s’estableixen exoneracions en la cotització per empreses pertanyents a sectors amb una elevada taxa de cobertura per expedients de regulació temporal d’ocupació i una reduïda taxa de recuperació d’activitat i la seva cadena de valor, amb ERTO prorrogat, sense necessitat de sol·licitar un de nou.
L’acord estableix que les empreses que prorroguin automàticament el ERTO de força major fins al final de gener de 2021, tindran exoneracions en les quotes a la Seguretat Social dels seus treballadors (tant reactivats com suspesos) meritades en els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2020 i gener de 2021. Les exoneracions seran del 85% per a les empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les que tenen 50 treballadors o més tant per als treballadors suspesos com per als que es reincorporen als seus llocs de treball.
Pel que fa a punts positius per als treballadors, les persones afectades per un ERTO mantindran el “comptador a zero” davant d’aquelles persones que siguin afectades per un acomiadament objectiu, individual o col·lectiu, o un altre basat en qualsevol causa, que sigui declarat improcedent, durant l’any 2021, o si s’extingeix el seu contracte temporal dins d’aquest any. És a dir, per primera vegada, les persones afectades per un ERTO tindran atenció preferent per rebre cursos de formació i es posaran en marxa accions específiques per a aquest col·lectiu.
A més, s’estableix un nou període de 6 mesos de salvaguarda de l’ocupació per a les empreses que s’acullin a un nou ERTO exonerat. En cas que existís un compromís de manteniment d’ocupació anterior vigent, l’inici del nou període de salvaguarda començarà quan hagi conclòs el de l’ERTO anterior. Com en l’acord anterior, en les empreses acollides a ERTO no podran realitzar hores extraordinàries, establir noves externalitzacions de l’activitat, ni concertar noves contractacions, siguin directes o indirectes excepte per raons de formació o altres raons objectives i justificades.
Finalment, es reconeixerà una prestació extraordinària d’atur a les persones treballadores amb contracte fix discontinu o que realitzen treballs fixos i periòdics que es repeteixen en determinades dates, que hagin resultat afectades durant per un ERTO durant el període teòric d’activitat. Podran percebre també aquesta prestació les persones treballadores amb contracte fix discontinu no afectades prèviament per ERTO que hagin esgotat les prestacions o subsidis a les que tinguessin dret si així ho sol·liciten.