Els treballadors i treballadores de la sanitat concertada de Catalunya han iniciat els moviments tendents a recuperar l’import de les retallades que els ha estat aplicat durant la crisi. Representants de CCOO, UGT, Satse i el sindicat Metges de Catalunya s’han reunit amb el Departament de Sanitat per apressar una solució al que consideren una situació discriminatòria.
Cristina Martínez, responsable del sector SISCAT de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya considera que «si durant la crisi ens van aplicar les mateixes retallades que als treballadors públics, ara també ens han de compensar igual com han fet amb els de la sanitat pública». Però, segons els treballadors, la patronal del sector es nega a aplicar de manera automàtica els increments pactats a la sanitat pública.
Cal recordar que segons els últims acords de la Mesa de la Funció Pública, els treballadors d’aquest àmbit a Catalunya rebran un increment salarial global de l’1,95%. A aquesta pujada s’hi afegirà el que els empleats públics tornaran a cobrar el 100% des del primer dia de baixa.
Per a Martínez, «des de l’any 2008 ens van aplicar mecànicament les mateixes retallades que al sector públic, amb un agreujant, que el 2010 ens van fer una reducció del 5%». Per aquest mateix motiu els sindicats de la sanitat concertada de Catalunya han decidit instar la Generalitat a què compensi també els treballadors d’aquest àmbit.
«Si es compta, des de fa 10 anys la pèrdua de salarial arriba almenys al 20%», afirma Martínez. Sí que hi ha un diferencial: als treballadors de la concertada no els han retallat les pagues extres, mentre que als de la pública encara s’han de cobrar les dels anys 2013 i 2014.
Per la seva banda, Joan Barrachina, de la Federació d’Empleats i Empleades Públics (FeSP) de la UGT de Catalunya, explica que «es miri com es miri, els treballadors de la sanitat a Catalunya tots fem un servei públic, perquè atenem persones afiliades al sistema de salut. Per això els mecanismes de compensació han de ser els mateixos».
Altres peticions
A la reunió amb Sanitat s’hi han dut altres peticions, com la corresponent a la càrrega de feina que han de suportar els treballadors de la sanitat concertada, cosa que fa la seva operativa més penosa, afirmen els seus representants. «Aquests anys s’han produït reduccions de personal importants, cosa que ha repercutit en la pressió assistencial, que s’ha incrementat», diu Barrachina. La pressió sobre els professionals ha fet que la qualitat assistencial en pateixi, (amb llistes d’espera que no paren de créixer, plans de xoc clarament insuficients, tancament de llits, retard cada cop més important a la realització de proves diagnòstiques, etc.).
Tant Martínez com Barrachina han explicat a Diari del Treball que la posició de Sanitat ha estat receptiva. No obstant això, han indicat que traslladaran les reivindicacions a la patronal concertada. En aquest sentit han indicat que ja s’ha produït un increment de les tarifes que l’Administració paga als centres concertats pels actes mèdics que aquests realitzen. La pujada de les tarifes hauria de fer possible aplicar immediatament la pujada salarial, segons han insinuat els directius públics.
La sanitat a Catalunya té una estructura diferencial, perquè a més del sector públic i el privat hi ha el concertat. Aquest àmbit està format per una diversitat de figures, que van des de fundacions i entitats sense ànim de lucre fins a empreses convencionals. Aproximadament treballen en la sanitat concertada unes 50.000 persones, que són les que reclamen aquesta equiparació salarial al sector públic.
La representació sindical i l’administració catalana s’han citat per al 24 d’aquest mes. «Allà veurem si les gestions amb les empreses han donat fruit» diu Barrachina.
Els sindicats consideren: «no pot ser que quan preguntem a la nostra patronal diguin que amb les tarifes no en tenen prou, perquè ells a la fi són només uns intermediaris».
2 comentaris
Marea, els de Catac Cts(IAC) també hi van ser…
Una abraçada
Però Catac no va signar.