Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

«S’ha acabat la pau social a Correos. Anem al conflicte». Així de contundent s’ha mostrat aquest matí Alberto Pérez, secretari provincial de CCOO-Correos, en la roda de premsa que aquest sindicat, UGT i CSIF han fet aquest 30 de maig per informar de les mobilitzacions dels treballadors d’aquesta empresa, que comencen el pròxim 7 de juny. La convocatòria consisteix en una vaga de dues hores en cadascun dels tres torns de treball i una concentració davant la delegació d’Hisenda, ja que acusen el ministre Cristobal Montoro de ser el responsable de la situació que es viu a Correos. L’aturada és l’inici de les mobilitzacions que aquests sindicats ja van anunciar que farien si el Govern no feia un canvi radical en el tracte que estava dispensant a la companyia.
Rubén Valdés, secretari d’UGT Catalunya de Correos ha explicat que la vaga respon a tres motius «molt clars». El primer és per reclamar «un finançament suficient del servei públic universal». Valdés ha recordat que per normatives europees «tots els països estan obligats a prestar-lo» i Espanya «no ho fa». Ha assegurat que en els Pressupostos Generals de l’Estat, el 2017 es va rebaixar l’aportació a Correos en 120 milions d’euros, i que en els d’aquest any –encara en tramitació parlamentària– se n’hi treuen 63 més.
El segon motiu per iniciar mobilitzacions és «l’absència d’un pla estratègic de futur» per adaptar l’empresa als nous reptes actuals, com el comerç electrònic o la paqueteria. Valdés ha afirmat que operadors privats i també de públics d’altres països «estan entrant ocupant aquest espai que Correos no omple». El tercer motiu «és que fa quatre anys que estem sense cap conveni que reguli les condicions laborals». El sindicalista ugetista ha afegit que aquesta situació «no és només una minva per als treballadors, sinó que també ho és per a la ciutadania, que veu com cada cop se li dóna un servei pitjor, especialment en àmbits rurals».
Els sindicats denuncien que les contínues rebaixes en el finançament han suposat fins ara un pérdua d’uns 15.000 llocs de treball a tot l’Estat. Pérez ha assenyalat que la retallada de plantilla «comporta la impossibilitat de repartir els cinc dies a la setmana en alguns àmbits». La reducció de personal provoca «l’increment de la càrrega de feina, portar més pes del que està permès –amb les repercussions que això té en la salut–, l’augment del quilometratge en haver de cobrir zones més àmplies…»
L’esforç que s’ha de fer en algunes comarques per prestar el servei «és enorme i l’Estat n’ha d’assumir el cost». Pérez ha alertat del perill «de la supressió del servei en algunes zones la qual cosa deixaria alguns pobles postalment aïllats». El portaveu de CCOO ha afegit que «ja hi ha molts problemes en diverses poblacions, però se n’afegiran més». Ha citat com a exemples de ciutats on s’està registrant una notòria acumulació de feina endarrerida les de Cerdanyola, Sant Celoni, Manresa, Cardedeu, Rubí, Cervelló o Sant Feliu de Codines. Fins i tot es tem que es puguin tancar oficines a la mateixa ciutat de Barcelona, com la de Pedralbes
Rafael Segovia, president de CSIF – Correos a Catalunya, ha assegurat que «el Govern està desmantellant Correos. S’està donant una pèssima qualitat i s’està defraudant la ciutadania». Ha assenyalat que «no estem demanant res de l’altre món, només que compleixin la paraula que ens han donat». L’única cosa que hem trobat, ha afegit, «és que el ministre Montoro digui en seu parlamentària en respostes a l’oposició, que tot va de meravella».
Després d’aquesta vaga del 7 de juny, els sindicats preveuen fer tres jornades més de 24 hores, quan s’acostin dates més assenyalades amb vistes a la campanya de Nadal. Així i tot no descarten que pugui haver-hi altres mobilitzacions. D’altra banda han compartit les denúncies a la directora de Recursos Humans de l’empresa pels acomiadaments fets en els darrers dies de treballadors que, per patir diverses patologies cròniques, havien acumulat, segons Correos, massa períodes de baixa. Els tres portaveus sindicals han coincidit en atribuir la responsabilitat d’aquest fet «a la reforma laboral, que ja hem reclamat que cal derogar».