Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Coincidint amb el cinquè aniversari de l’explosió a l’empresa química de Tarragona IQOXE, CCOO i la UGT han exigit més simulacres, formació en seguretat a les empreses químiques de la província i més informació als ciutadans davant d’aquests tipus d’accidents.
“El Reial decret de riscos químics al centre de treball estableix un conjunt de mesures que no es compleixen en molts centres”, ha explicat el secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, Pedro Carmona, aquest dimecres en unes jornades del sindicat. Carmona ha destacat que les grans empreses són les que més compleixen, però ha subratllat la necessitat d’“homogeneïtzar” les pràctiques de seguretat, amb un paper protagonista per a l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).
Des del sindicat, lamenten que en cinc anys les millores en seguretat laboral han estat gairebé inexistents. Posen el focus en les empreses subcontractades “que treballen esporàdicament per a grans companyies”, on, segons Carmona, “no s’ha fet res o fins i tot s’ha empitjorat”. També denuncien que el risc per als treballadors segueix sent el mateix. Arran de l’accident, confiaven en un canvi de paradigma en seguretat laboral que no ha arribat, i assenyalen com a exemple la manca de plans d’avaluació de riscos psicosocials en moltes empreses químiques.
El Govern defensa les mesures impulsades
La jornada organitzada per CCOO ha inclòs taules rodones tècniques i socials amb presència sindical, veïnal i del Govern. Simeó Farràs, cap del Servei d’Empresa dels Serveis Territorials d’Empresa a Tarragona, ha destacat les mesures implementades per la Generalitat de Catalunya en els darrers cinc anys, arran de la comissió d’estudi al Parlament. Ara, les empreses químiques han de comptar amb caixes negres que registren l’activitat i sales de control bunqueritzades. A més, s’han incorporat dos inspectors més en seguretat industrial i ampliat els controls a les empreses.
Farràs ha informat que almenys tres empreses superen el llindar de substàncies químiques emmagatzemables, fet pel qual s’han iniciat procediments sancionadors després dels requeriments fets. D’altra banda, la Universitat Rovira i Virgili ha impulsat un màster en seguretat industrial, que aquest any no s’ha pogut cursar per falta d’alumnat.
La Fiscalia demana 11 anys de presó i una multa de 900.000 euros als exdirectius
L’explosió a IQOXE, al polígon petroquímic de La Canonja, el gener del 2020, va causar tres morts. Cinc anys després, el judici encara no té data, tot i que la Fiscalia apunta que podria celebrar-se aquest any o el vinent. La Generalitat va imposar una sanció de 2,1 milions d’euros a l’empresa per quatre infraccions en matèria de seguretat industrial, i el Jutjat d’Instrucció número 1 de Tarragona va obrir una causa judicial contra els tres directius de l’època.
El novembre de 2023, la Fiscalia va fer públiques les peticions de presó per als exdirectius: José Luís Morlanes, exdirector general; Juan Manuel Rodríguez Prats, exdirector de planta; i Gerard Adrio, responsable de seguretat el gener de 2020. El Ministeri Públic demana sis anys de presó per homicidi imprudent, tres anys per funcionament habitual de l’empresa en condicions inadequades de seguretat, i dos anys més per un delicte social. També sol·licita per a l’empresa una multa de 900.000 euros per estralls i condicions de seguretat inadequades, així com sis anys d’intervenció judicial.