El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública i els sindicats han pactat “la major oferta de treball públic de la història”, segons CSIF, sindicat majoritari de les administracions públiques. L’acord inclou 29.578 places de les quals 15.880 seran noves contractacions, un 29% més respecte del 2021 i on s’inclouen 1.150 places per a les noves prestacions com l’Ingrés Mínim Vital. A més, 9.591 places es destinaran a la promoció interna, un 1,8% més, i 4.107 per a estabilitzar les places d’interins.
Després de setmanes de negociació, el passat dilluns CCOO, UGT, CSIF i la intersindical gallega, CIG confirmaven el seu suport a l’oferta pública de treball, després de nombroses denúncies sindicals davant la falta de personal, envelliment del funcionariat i una necessitat d’estabilitzar als treballadors temporals. La majoria dels llocs de treball es destinaran a cobrir la gestió de polítiques públiques, la política fiscal (Hisenda), la transformació digital i la cohesió social. L’oferta no inclou la contractació de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, les Forces Armades ni l’Administració de Justícia, ja que depenen dels respectius Ministeris.
Els Pressupostos Generals ja contemplaven un augment del 120% de reposició d’efectius per a sectors prioritaris i del 110% en la resta. Des del CSIF, afirmen que “l’oferta busca unes condicions òptimes del personal de les Administracions perquè puguin oferir uns bons serveis públics i unes prestacions que reclama la ciutadania en un moment d’incertesa econòmica com la que vivim”. D’altra banda, CCOO defensa que és “un gran acord que recupera ocupació pública després de les retallades de 2012” i que també permetrà “el rejoveniment de la plantilla”. L’acord incorpora altres reclamacions dels sindicats com l’agilització dels processos d’adjudicació de les places. UGT confirma que les convocatòries es publicaran en el mateix exercici que s’aprovi l’oferta pública, ja que sovint arribaven a passar fins a tres anys des que es detectava la necessitat de noves places fins que s’adjudicaven.
Promoció interna
Una altra de les novetats són les 9.591 places de promoció interna que permeten cobrir vacants amb altres funcionaris del mateix cos. Des de CCOO destaquen que “hi ha un compromís de les institucions per a simplificar les proves i facilitar la formació amb l’objectiu de modernitzar els serveis públics”. UGT afegeix que “s’ha fixat un termini de tres mesos per a negociar els procediments de promoció interna”. A més, des del CSIF han reclamat “una modificació legal per a realitzar convocatòries extraordinàries de promoció interna mitjançant mèrits i sense oposició”.