Dissabte 3 d’octubre, amb el lema ‘Volem un futur al Penedès’, els sindicats CCOO i UGT han convocat una concentració a Santa Margarida i els Monjos en defensa del teixit industrial del Penedès i contra la destrucció d’ocupació. Avui han explicat en roda de premsa les propostes de planificació de futur del territori. Unes propostes que impliquen reindustrialitzar la zona, millorar l’accessibilitat i posar en valor el terreny de cara al turisme.
La mobilització en un inici anava a ser una manifestació però s’ha transformat en concentració per indicacions del PROCICAT. Per explicar i denunciar la situació sociolaboral de la zona, la mobilització tindrà una forta presència de families dels conflictes existents al territori de les empreses Saint Gobain a l’Arboç, Robert Bosch a Castellet i la Gornal i Alfisa a Santa Margarida i els Monjos. També comptaran amb la participació d’empreses amb conflictes anteriors com Calsonic, Marelli o sectors de forta presencia al territori com el vi i el cava. Així mateix, com han fet saber des dels sindicats, s’han convidat a la manifestació els 78 Ajuntaments i als 3 Consells comarcals de l’Alt Penedès, Anoia i Garraf.
Mercè Puig, secretària general de CCOO de les Comarques Tarragonines, apunta que una denúncia així és molt necessària. “El Baix Penedès és la comarca amb més atur de tot Catalunya i ara ens trobem amb el cas de Sant Gobain, Bosch i Alfisa, dues empreses de l’Alt Penedès i una del Baix Penedès que volen tancar”, ens explica. I segueix: “Si tanquen aquestes indústries, ens quedem en un territori on no s’està desenvolupant res a cap nivell. Cal reforçar el diàleg social i arribar a acords de mirada llarga que donin compliment i desenvolupin amb recursos i continguts l’acord del Parlament de Catalunya de crear la Mesa per a la Industrialització del Penedès i s’elabori un Pla de Xoc d’ajut i d’impuls socioeconòmic al Penedès”.
Puig fa referència així a la necessitat de fer efectiva la creació de la mesa de la indústria al Penedès aprovada al Parlament de Catalunya però encara aturada. “El Parlament ens diu ser conscient d’haver d’activar la taula però temem que això amb la covid-19 quedi parat. Entenem que ara hi ha més problemes que quan es va aprovar però pel territori és molt important que la taula s’assegui”, diu Puig. Que la mesa s’hagi creat però no s’hagi desenvolupat ni s’hagi pensat contingut, per Puig, “és un perjudici per la comarca, ja que no té com crear llocs de treball” i, a més, just en un moment on “s’estan tancant fàbriques” doncs “ja anem tard”.
En asseure’s, caldrà aleshores prioritzar per on es comença a reconstruir la zona. Un dels punts que els sindicats defensen és la necessitat de finalitzar i posar en servei el corredor mediterrani per a mercaderies. Això, segons Puig, ajudaria segur a crear sinèrgies econòmiques i socials al territori.
Un altre punt que CCOO i UGT posen a debat és ordenar un pla de mobilitat sostenible que millori els accessos als polígons d’activitat econòmica, que promocioni l’accés del vianants, la bicicleta i el vehicle elèctric i la promoció d’una governança compartida dels mateixos. Ara mateix els accessos als polígons no estan en bones condicions i troben que si s’arreglen els accessos hi haurà més motivació per donar vida a la zona.
En la mateixa línia, cal millorar els principals eixos viaris que connecten el Penedès amb Barcelona, Tarragona i Igualada o Manresa. El Penedès tot són carreteres nacionals que no faciliten l’accès.
Cal veure també totes les característiques del territori. Una d’elles portaria a desplegar un pla d’aprofitament i desenvolupament de l’energia renovable i l’eòlica.
Per últim, una altra proposta implica posar l’accent en la millora d’uns serveis de qualitat i un turisme connectat al patrimoni, la cultura, la història i el paisatge penedesenc.
Paral·lelament a les propostes de planificació de futur del Penedès, els sindicats indiquen que “ara toca lluitar per revertir les situacions dels tancaments que tenim al damunt, buscar un compromís amb la ciutadania, exigir a les administracions que assumeixen responsabiltiats i posar el nostre model social pel Penedès que inevitablement passa per anticipar-nos a la transició digital i ecològica com a criteris orientadors, amb treball digne, industria i una economia productiva i sostenible.
“Volem futur al Penedès. Amb treball digne, amb indústria, amb una economia productiva i sostenible”
El Penedès, amb 480.000 habitants, és la quarta vegueria pel nombre d’habitants. La seva economia es caracteritza per la complementarietat de les activitats agrícoles i pesqueres, industrials i constructives, comercials i de serveis. L’activitat industrial té un pes cabdal a les nostres comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf, tant per la seva diversitat, com per l’aportació a la riquesa comarcal i llocs de treball que genera.
Com fan saber els sindicats, la crisi social i econòmica provocada per la Covid19 ha colpejat intensament el Penedès. Han registrat fins 5.640 ERTOS que han afectat 31.492 treballadors. Han identificat mancances importants en infraestructures, en ordenació de sòl i urbanització, en polítiques de promoció econòmica o en aprofitament de recursos del propi territori.
Entenen i traslladen que els anuncis de tancament de les fàbriques penedesenques de les empreses Saint Gobain a l’Arboç, Robert Bosch a Castellet i la Gornal i Alfisa a Santa Margarida i els Monjos, amb un total de 527 treballadors directes i un nombre semblant d’indirectes, juntament amb la transició al vehicle elèctric i d’altres amenaces a d’altres centres industrials i sectors amb forta presència al Penedès, impactaran molt negativament sobre la nostra ja tocada economia, incrementant les ja elevades taxes d’atur i desocupació. “Tot plegat podria significar una veritable desindustrialització del Penedès, a la qual ens oposem les treballadores i treballadors, els sindicats, els ajuntaments, els consells comarcals del territori i el conjunt de la ciutadania”, declaren des de CCOO i UGT.
I és que en aquest sentit, no entenen com els treballadors, que al llarg dels darrers anys han fet importants sacrificis salarials i socials per garantir la continuïtat d’aquests centres de treball, es trobin ara amb què la resposta dels seus propietaris és la de tancar les fàbriques per a deslocalitzar la producció. “Totes aquestes empreses i la majoria de les que hi ha al Penedès són viables i han de seguir donant feina i creant riquesa al Penedès, amb les inversions, transformacions i modernitzacions que calguin per garantir la seva continuïtat, sostenibilitat, productivitat i treball qualificat”.
A la zona creuen que el Penedès és ideal per tenir una indústria sostenible, d’alt valor afegit i de treball qualificat, capaç de generar riquesa i d’oferir llocs de treball. També creuen, però, que és necessari donar compliment i desenvolupar amb recursos i continguts l’acord del Parlament de Catalunya de crear la Mesa per a la Industrialització del Penedès i elaborar un Pla de Xoc d’ajut i d’impuls socioeconòmic al Penedès.