Mentre les incidències en centres educatius relacionades amb la Covid-19 no paren de succeir-se, es tanquen aules per contagis d’alumnes i docents, s’envia al personal de baixa o de quarantena, els sindicats educatius esperen, almenys així ho assegura Francisco García, secretari general de la Federació d’Ensenyament de CCOO, una negociació, «en qüestió de setmanes», que porti als col·legis i instituts l’acord en matèria de teletreball que s’ha aconseguit a la taula de negociació dels empleats públics.
I no només s’espera que la negociació sigui ràpida amb el Ministeri d’Educació, primer pas, sinó amb les 17 comunitats autònomes a les quals, amb posterioritat, hauria d’arribar (encara que Extremadura té el seu propi text ja). I han de ser setmanes perquè, tot i que la pandèmia és una situació conjuntural i, en principi, acabarà tard o d’hora, ara per ara no es pot descartar cap escenari de tancament.
Com s’anunciava fa uns dies, els sindicats han aconseguit un acord amb el Govern perquè es modifiqui l’estatut bàsic de l’Empleat Públic, de manera que es regulin qüestions com el dret a la desconnexió o la responsabilitat de les administracions públiques a l’hora de facilitar els equips i dispositius necessaris perquè el funcionariat pugui desenvolupar la seva tasca des de casa. Tots dos punts han estat fonamentals, almenys, durant el període de l’estat d’alarma, amb docents responent comunicacions durant tot el dia, molt per sobre del seu horari habitual de treball, o en dies festius.
Tot i que és complicat de calcular, el cost per a les administracions d’aconseguir que tot el professorat que hagi de desenvolupar la seva tasca a casa, ja sigui per una quarantena obligada o per estar en règim de semipresencialitat en algun curs alt de la secundària, la xifra pot ser bastant elevada. Encara que per Maribel Loranca, secretària de FeSP-UGT podria establir algun tipus de sistema de préstecs per als quals es trobin en aquestes situacions.
Des del Ministeri d’Educació i FP encara no té prevista aquesta possible Taula Sectorial amb els sindicats per veure de quina manera «baixa» el text al sector docent concret. Segons Alejandro Tiana, secretari d’Estat d’Educació encara és aviat, cal esperar que el text de la modificació arribi a Consell de Ministres (està previst que ho faci dimarts que ve) per començar a donar les primeres passes de la negociació.
Sobre la taula, a més de qüestions relacionades amb equipament informàtic o el nombre d’hores i l’horari exacte de treball per al personal docent, hi ha altres qüestions de fons com el dret a la intimitat i a la protecció de dades donat l’anunci d’alguna autonomia d’emetre en streaming les classes dels docents els grups es trobin en semipresencialitat. Protecció per al professorat que imparteix com per a l’alumnat que es troba físicament a les aules mentre s’emeten les classes.
Tant per Loranca com per a García, en qualsevol cas, el teletreball en el sector educatiu ha de pràcticament circumscriure a la situació de pandèmia actual, atès que l’aposta, en aquest sector al menys, hauria de ser sempre per la presencialitat. De fet, tots dos destaquen, dins l’acord general, la garantia de la prestació de serveis de l’administració de manera presencial al ciutadà.
Per davant, ara, en qualsevol cas, hi ha el tràmit d’enviar la proposta de modificació de l’Estatut al Congrés dels Diputats on no hauria d’haver-hi grans complicacions per a aprovar-lo. Principalment perquè hi ha acord entre Govern i sindicats i, en la normativa que regularà al sector privat, també amb la patronal. Segons fonts sindicals, la modificació arribarà en forma de Reial decret llei en un intent per agilitzar el tràmit, tot i que haurà de comptar amb el beneplàcit de la Cambra. Abans passarà pel Consell de Ministres.
Per Loranca, en qualsevol cas i duri el que duri aquest tràmit, cap problema perquè el Ministeri d’Educació convoqui com més aviat millor la Taula Sectorial amb els sindicats d’ensenyament per anar avançant un marc que, després, arribi a les autonomies. Francisco García, des de CCOO, és de la mateixa opinió. La negociació hauria de poder desenvolupar-se en les pròximes setmanes. I més amb l’escenari d’incertesa actual amb relació a la pandèmia.