Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La vaga general convocada pel 19 de febrer al Camp de Tarragona per reclamar més seguretat a les empreses del polígon petroquímic comptarà amb la presència de veïns i veïnes no només dels barris del voltant de les instal·lacions industrials sinó també dels pobles situats a la vora. A més, el que havia estat una convocatòria dels dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT i també USOC, compta ara amb l’adhesió d’altres organitzacions com la Intersindical CSC, i la CGT. En el cas de l’organització de tradició anarquista, ha convocat pel seu compte també vaga general el mateix dia i a les mateixes hores.
Els sindicats CCOO i UGT han decidit posar tota la carn a la graella perquè la mobilització del dia 19 sigui un èxit. En sengles assemblees de delegats i delegades convocades per separat, les organitzacions hi van desplaçar els secretaris generals de Catalunya i també els màxims responsables de la confederació a Espanya. Així, a més del responsable d’indústria de CCOO a les comarques de Tarragona, José Manuel Martín, hi van ser presents, Javier Pacheco, secretari general del sindicat a Catalunya i Unai Sordo, el seu homòleg a Espanya.
Sordo i Álvarez, amb els treballadors del sector químic
Igualment, UGT de Catalunya va fer una assemblea amb delegades i delegats de les empreses del polígon petroquímic. El responsable de la Federació indústria, Construcció i Afins (FICA) al Camp de Tarragona, Àngel Clua, el seu homòleg en l’àmbit espanyol, Pedro Hojas, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros i també el secretari general de la UGT estatal, Josep Maria Álvarez.
Els sindicats majoritaris no volen que la jornada de vaga general sigui únicament un esdeveniment laboral. Per això treballen conjuntament amb la federació d’associacions de veïns i veïnes de Tarragona i també la Coordinadora d’Entitats de Tarragona, CET. A més, d’entitats veïnals especialment afectades com les dels barris de Bonavista i La Canonja, que han anunciat pel seu compte la presentació d’una demanda col·lectiva contra els propietaris de l’empresa IQOXE on el 14 de gener passat es va produir una explosió que va causar tres morts, dos treballadors de la companyia química i un veí d’un barri proper que va rebre l’impacte d’una planxa metàl·lica que va impactar contra el seu domicili.
A més de la presència de treballadors i de veïns de la zona, els organitzadors de la jornada de mobilització que pren la forma de vaga general, s’han posat en contacte amb els ajuntaments i organitzacions cíviques de poblacions situades a tocar de la petroquímica: Vilaseca, Constantí, La Canonja i la pròpia capital de la demarcació, Tarragona. En aquestes localitats a hores d’ara s’organitzen autobusos per desplaçar-se fins al punt de trobada de la mobilització que els seus organitzadors volen per fer un toc d’atenció a la indústria química i també a les autoritats catalanes responsables de la seguretat. Això ha de marcar un punt i a part en la seguretat en el treball al sud de Catalunya, segons explicava un sindicalista tarragoní.