“S’ha acabat l’explotació juvenil”, afirmava la ministra de Treball Yolanda Díaz el passat dissabte en l’acte de Sumar a Sabadell, per fer públic el nou estatut del becari. Els sindicats han donat suport a l’últim esborrany, mentre que la patronal no aclara la seva posició. Els becaris tindran dret a que se’ls hi cobreixin les despeses, vacances i no podran superar el 20% de la plantilla.
L’eurocàmera demanava fa just dos anys la prohibició de les pràctiques sense remunerar al considerar-ho “una forma d’explotació” i sol·licitava que es prioritzés la salut mental dels joves. Tot i que el nou estatut no contempla una remuneració, com demanaven els sindicats, perquè considera que es tracta d’una formació i no d’un treball, serà obligatori pagar les despeses als estudiants en pràctiques com “transport, allotjament o manutenció”. Tanmateix, l’empresa no haurà de fer-se càrrec de les despeses en cas que existeixi una beca o ajudes que ho cobreixin.
Un altre dels punts claus és el dret a vacances, que fins al moment no es garantia. A més, hauran de contemplar “els descansos, inclosos dies festius i vacances, fixats a les normes legals i convenis col·lectius que resultin aplicables a les persones treballadores que presten serveis a l’empresa”. A més, tot i que hi ha excepcions, les pràctiques no es podran desenvolupar en horari nocturn ni per torns.
Per afavorir a la conciliació amb l’activitat formativa, el text recull expressament que s’haurà de garantir la compatibilitat amb exàmens o classes i el dret a assistir al metge o la interrupció de les pràctiques per raons mèdiques. A més, les persones becàries han d’estar protegides “davant la violència i assetjament per raó de sexe, identitat o expressió de gènere i orientació sexual”.
Prohibició de les pràctiques extracurriculars
Una de les demandes que han dividit el diàleg social ha estat la prohibició de les pràctiques extracurriculars, és a dir, les que no consten en el currículum educatiu. Des dels sindicats i el Ministeri de Treball afirmen són un focus de frau i d’ús de falsos becaris, mentre que les universitats i els empresaris s’han oposat a la seva supressió. Finalment, tindran un període transitori de tres anys abans que desapareguin. El nou estatut considerarà a una persona treballadora i, per tant, falsa becària quan “l’activitat que desenvolupi substitueixi la d’una persona treballadora” i “quan les feines que executi no coincideixin amb els supòsits de les pràctiques establertes”.
Per a evitar un ús abusiu de la figura del becari, s’imposa a un límit del 20% de la plantilla i s’estableix el terme de “tutorització” dels estudiants, que garanteixi un correcte aprenentatge. La persona encarregada de fer el seguiment només podrà tenir un màxim de cinc persones a càrrec seu, tres en empreses amb menys de trenta persones en la plantilla. Tot i així, per a poder incorporar a les pràctiques a les petites empreses, molt nombroses al país, es permet tenir a dues persones en pràctiques independentment del nombre de treballadors a l’empresa.
Els sindicats afirmen que “és un gran pas”. Des d’Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, la portaveu nacional Elena Álvarez assegura que “ara es veuran les mancances i s’haurà de renegociar, però s’incorporen la majoria de les nostres demandes”. En la mateixa línia, Lucía Aliagas, d’Acció Jove de CCOO afirma que “es crea un marc regulador, que igual que la reforma laboral, no és el final”.