La corresponsabilitat és la nova fita que es marquen els sindicats. Les dones dediquen onze hores i mitja més que els homes a les tasques de la llar cada setmana. Però la bretxa s’eixampla amb l’arribada dels fills, quan passen a dedicar quatre hores i mitja a tasques de la llar, mentre que ells les redueixen a dues i mitja, segons dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).
Precisament les tasques de cures suposen traves per a les dones en el món laboral. Un 22% afirma haver reduït l’activitat laboral des que va ser mare i un 11,6% directament ha sortit del mercat de treball, segons el CEO. De fet, la taxa d’ocupació es redueix quan son mares fins al 70,4% mentre que la dels homes escala quasi fins al 90% i quasi nou de cada deu reduccions de jornada per cuidar els fills les agafen elles. “Tenir fills és un factor d’inserció laboral per a ells i d’abandonament per a elles”, afirmen des de la UGT.
L’informe Amb corresponsabilitat tothom hi guanya de CCOO de Catalunya, destaca que el principal problema que argumenten les catalanes per a no tenir fills és de tipus laboral o de conciliació entre la vida familiar i laboral (28,6%) per davant dels problemes econòmics (17,9%). En l’àmbit de la llar, les dones encara parlen de “sort” quan es té una parella corresponsable o d’una parella “que ajuda” a casa, tot i que veuen una tendència cap a la corresponsabilitat entre les parelles més joves.
Més de sis mil empreses catalanes no compleixen els plans d’igualtat
En l’àmbit de les empreses, des de CCOO destaquen els plans d’igualtat com a una mesura clau. A Catalunya, set mil empreses estan obligades a tenir-ne, tot i que només 954 el tenen registrat. La secretària de dones i polítiques d’igualtat de CCOO, Mentxu Gutiérrez, en la presentació de l’informe ha recordat que “la vigència màxima dels plans és de quatre anys, de manera que moltes d’elles els hauran de tornar a negociar aquest 2024”. El 2019 va entrar en vigor l’obligatorietat de registrar plans d’igualtat en les empreses amb més de cinquanta treballadors. Tot i que no complir-ho suposa una sanció molt greu que pot arribar als 225.000 euros, la Inspecció de Treball requereix el compliment abans de sancionar, per això demanen més recursos en la tasca d’inspecció per garantir-ne el compliment. Des del sindicat també defensen la reducció de la jornada laboral, però “ha d’anar acompanyada de polítiques de corresponsabilitat per evitar que recaiguin més tasques de cures sobre les dones”, afirmen.
Espanya és un dels països més avançats en permisos de paternitat i maternitat que el 2024 s’ampliaran a vint setmanes, igualitaris i intransferibles. Tot i així, els permisos no retribuïts per a afavorir la conciliació els acaben agafant les dones, mentre que nou de cada deu excedències per la cura dels fills les agafen elles. Per això, des de CCOO reclamen més recursos i la remuneració de tots els permisos per garantir una corresponsabilitat real.