La vaga que mantenen els treballadors que munten les grans estructures de festivals i esdeveniments, riggers, pot prendre un nou tombant si aquests operaris presenten una denúncia a Inspecció de Treball per esquirolatge’. Aquesta possibilitat ha estat esmentada per Quim Español, l’advocat del Col·lectiu Ronda que defensa els interessos d’aquest col·lectiu.
Els riggers barcelonins han denunciat que Fira de Barcelona, concessionària del servei, que s’encarrega actualment de muntar el festival SONAR, ha contractat empreses diferents de la que té la concessió:UTE rigging. Els treballadors de la UTE han decretat vaga des de l’11 de juliol. L’esdeveniment musical se celebrarà del 18 al 20 de juliol. Per tant, el muntatge dels escenaris es fa actualment.
Els muntadors de Barcelona van denunciar que Fira de Barcelona havia contractat almenys una empresa per substituir-lo amb motiu de la convocatòria de vaga . Per la seva banda, Fira de Barcelona ha assegurat que han contractat dues empreses per substituir els vaguistes i garantir, així, que es presta el servei. Segons la fira, el contracte amb UTE Rigging els permet recórrer a d’altres companyies en cas que no doni el servei.
L’opinió de la defensa dels treballadors considera que la relació que manté Fira de Barcelona amb UTE rigging, no és una clàssica vinculació comercial, sinó que realment la segona empresa té una dependència respecte a l’entitat pública. Per aquest motiu ha avançat que durà el cas davant la justícia que haurà de decidir que és més rellevant: la prestació d’un servei o el dret de vaga dels treballadors, reconegut constitucionalment.
Els treballadors han anat a la vaga perquè perquè diuen que les bases del concurs públic convocat per Fira de Barcelona per adjudicar els serveis de muntadors no recullen la subrogació de la plantilla i, per tant, es posa en perill la seva continuïtat. Els treballadors tenen conveni d¡’empresa i una situació laboralment regularitzada, cosa que és una excepció en el sector on la relació habitual és la de falsos autònoms.
El tercer en discòrdia, en aquest cas, el festival SONAR, ha fet un comunicat en el qual afirma que s’ha “d’acollir a les solucions relatives al muntatge d’estructures aèries d’escenaris segons el contracte subscrit amb Fira de Barcelona”, Al mateix temps assegura la seva “disposició a col·laborar” amb les parts implicades i ha fet palesa “la necessitat de negociació” entre la Fira i els treballadors de la UTE Rigging.