Elon Musk, nou propietari de Twitter ha retallat el 50% de la plantilla de 7.500 persones per tot el món. El passat divendres, milers de treballadors van rebre un correu electrònic on s’informava de l’acomiadament per “posar a Twitter en una trajectòria saludable”. L’empresa tancava temporalment les seves oficines centrals, situades a San Francisco (Califòrnia), “per garantir la seguretat dels treballadors i dels sistemes de Twitter i dels seus clients”.
‘The New York Times’ ha quantificat el massiu acomiadament en 3.738 persones. Alts executius com el cap global editorial, el director d’ètica i transparència, el cap d’informació i el d’estratègia també han perdut el seu lloc de feina. Twitter assegura que indemnitzarà amb tres mensualitats als afectats. “És un 50% més, del que es requereix legalment”, ha afirmat Musk.
L’onada d’acomiadaments també ha arribat a Espanya. El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, assegurava el passat diumenge que Twitter Spain SL havia comunicat per correu electrònic l’acomiadament de vint-i-sis treballadors de l’empresa. “Al nostre país s’ha de fer com a acomiadament col·lectiu, requereix obrir un procés de consultes, negociar quinze dies i comunicar-ho a l’autoritat laboral. De no fer-ho així, els acomiadaments són nuls”, tuitava.
‼️Nos llega que TwitterSpainSL despide sus 26 trabajador@s por correo. En nuestro país debe hacerse como despido colectivo, requiere abrir periodo de consultas, negociar 15 días y comunicarlo a la autoridad laboral. No hacerlo así convierte los despidos en NULOS.
Abro hilo👇1/4 pic.twitter.com/LFrcwDGtgN— Pepe Álvarez (@SG_UGT) November 6, 2022
Des d’UGT i CCOO s’han posat a disposició dels afectats tant per informar-los dels drets com per ajudar-los a prendre mesures al respecte.
“Es tracta d’un acomiadament col·lectiu. És un procés molt llarg i a Espanya està molt regulat. No va conforme a la llei un acomiadament d’aquestes magnituds per correu”, afirma Liliana Reyes, responsable de Noves Realitats del Treball, Economia Social i Solidària, al Diari del Treball.
Álvarez, denunciava que “un estat social i de dret no pot permetre que un senyor per molt ric que sigui, deixi a les persones sense feina i trepitgi els seus drets. UGT ho combatrà. Tot el suport als treballadors de Twitter”. A més, demanava recuperar l’autorització de l’administració per a acomiadaments massius: “va quedar pendent en l’última reforma laboral i l’hem de recuperar”, va manifestar.
Meta acomiadarà a 11.000 treballadors, el 13% de la plantilla
Twitter no és l’única tecnològica que ha anunciat acomiadaments. Meta, matriu de Facebook, WhatsApp i Instagram, farà fora a 11.000 treballadors, el 13% de la seva plantilla, fet que suposa la retallada més gran en tota la seva història. A més, tampoc farà contractacions en el primer trimestre de 2023. Mark Zuckerberg, cofundador de la gegant tecnològica, reconeixia un augment de costos i la debilitat del mercat publicitari. De fet, l’empresa ha perdut el 75% del valor des de setembre de 2021, quan va arribar a màxims històrics. A més, Facebook ha perdut usuaris, per primer cop en tota la seva història. El benefici en el tercer trimestre ha caigut més d’un 50%, a 4.433 milions d’euros i els ingressos un -4,5% fins als 27.956 milions, mentre que els costos s’han incrementat en un 19%.
A més, altres tecnològiques com Amazon anunciaven paralitzacions en la contractació en l’àrea corporativa, a les que se sumava Lyft, competidor d’Uber, amb 700 acomiadaments i Microsoft que ha anunciat que farà fora a 1.000 professionals. Liliana Reyes, afirma que “les empreses que es presentaven com a disruptives, tenen les mateixes pràctiques d’explotació i reflecteixen la importància de l’organització i informació”.