Els joves de 16 a 29 anys són a Catalunya els que tenen més dificultats per arribar a finals de més, i les persones de més de 65 anys els que declaren menys dificultats. A Catalunya un 49,6% de les persones tenen dificultats per arribar a final de més amb els seus ingressos, però d’aquest grup, un 7% tenen moltes dificultats per cobrir les seves necessitats amb els ingressos ordinaris, segons un estudi realitzat per CCOO creuant dues fonts: l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) de l’INE i Idescat.
Del conjunt les dones són les que arriben amb més dificultat a finals de més, concretament el 2017 era un 51,2% mentre que els homes eren un 48,5%, en dades de 2017. Pel que fa als que arriben a finals de més amb extrema dificultat, les dones són un 7,5% i els homes un 6,3%, segons l’estudi de CCOO titulat Evolució de les dificultats socials a Catalunya. Cal dir que si es mira la sèrie, l’any 2016 el percentatge total se situava en el 63,3%, cosa que vol dir que en un any s’ha produït una millora de més de 13 punts.
Ara bé, el sindicat ha discriminat en quines franges d’edat se centra la carestia de mitjans. I aquí el resultat crida l’atenció. És en la franja de 16 a 29 anys, la que tradicionalment agrupa les persones que formen una nova llar, la que té més dificultats per arribar a final de més, un 56%. En aquesta mateixa franja hi ha el grup que arriba amb més dificultats a finals de més, un 8,9%.
Per contra, és en les persones de 65 i més anys en el segment on es declaren menys dificultats per quadrar els ingressos amb les despeses. Concretament representa un 44,7% i aquells que diuen que tenen moltes dificultats per arribar a finals de més són un 6,1%. Fonts laborals consultades arriben a la conclusió que alguna cosa no funciona bé quan el segment d’edat que afirma viure millor és el de les persones que estan jubilades i el que diu que té més problemes econòmics és aquell que hauria d’estar en el moment més important de la seva carrera laboral.
L’anterior afirmació es veu reforçada en l’evolució de la taxa de risc de pobresa. Així els joves són els que representen la taxa més gran en relació amb la resta de població. A partir de 2015 la taxa es redueix per a totes les edats, però la corresponent a persones de menys de 18 anys és la que menys baixa. El 2017 després que el risc hagi tornat a pujar per a totes les franges d’edat, la situació és semblant a la que hi havia en l’any 2009, en plena crisi, segons l’estudi esmentat.