Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El col·lectiu de doctorandes i doctorands en lluita ha sortit de la tancada de 24 hores que han realitzat a l’Agència de Gestió d’Ajuts d’Universitat i Recerca (AGAUR) després d’aconseguir un mínim compromís amb la Generalitat en relació amb la seva principal reclamació: que la Generalitat accedeixi a negociar l’aplicació de l’Estatut de Personal Investigador (EPIF) que milloraria les condicions laborals en aquest àmbit, ara marcat per una gran precarietat.
L’objectiu dels doctorands era aconseguir un compromís sobre l’EPIF no només de la secretaria d’Universitats i Recerca, sinó també del Departament d’Economia, que en darrera instància és qui ha d’aportar els fons per fer que els doctorands millorin la seva situació. Bàsicament es vol un increment pressupostari que garanteixi els fons per a dotar econòmicament el quart any de tots els que estan cursant el predoctorat.
Els doctorands expliquen que dijous es van presentar a la reunió que tenien concertada amb la Generalitat sense que des del Govern hi hagués ningú amb competències per garantir que qualsevol acord al qual s’arribés tindria suport pressupostari.
Com que a la trobada no hi va haver interlocutor vàlid, els doctorands van decidir tancar-se a la seu de l’AGAUR comunicant que no deposarien la seva actitud fins que la Generalitat no complís amb el compromís de facilitar un diàleg efectiu.
28 acomiadats a Lleida
Finalment la Generalitat ha accedit a participar en una reunió, com exigien les doctorandes. Serà dilluns vinent, 18 de novembre i hi assistirà la consellera d’Empresa i Coneixement, Mari Àngels Chacón. També hi han anunciat la seva presència la secretaria d’universitats i recerca i la directora general de Pressupostos, que depèn del Departament d’Economia. Els doctorands han afirmat també que “apreciarem la presència a la reunió de dilluns de representants de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP)”. La participació de totes aquestes instàncies públiques ha estat considerada pels membres del Personal Docent Investigador (PDI), com a imprescindible per evitar situacions en les quals, denuncien, Universitats i Generalitat es passen la pilota afirmant que no hi ha fons per complir l’EPIF.
L’Estatut de Personal Investigador (EPIF), aprovat fa sis mesos pel ministeri de Ciència i Innovació fixa les taules salarials aplicables al col·lectiu, cosa que farà que pels professors associats de primer any el sou passi de 14.500 euros a l’any fins a 16.127, en els de segon any de 15.000 a 17.000, inclou un punt que implica que els contractes tinguin una pròrroga el quart any si la tesi doctoral no ha estat acabada.
Per aconseguir les millores econòmiques i d’estabilitat laboral els doctorands consideren que seria imprescindible que dilluns el conseller d’Economia, Pere Aragonès, participés en la reunió que amb la seva actitud reivindicativa i el tancament de 24 hores han aconseguit.
Els concentrats han remarcat que mentre ells celebraven la possibilitat d’una reunió que desbloquegi la seva situació, es mantenen situacions que consideren impresentables, “com l’acomiadament fraudulent de 28 persones a la Universitat de Lleida”. En aquest sentit han recordat que les protestes es mantenen des del març passat “a aquestes companyes els hi diem que seguirem lluitant, avui i també dilluns pels seus llocs de treball”, contra la precarització.