Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La plantilla de Nissan, amb el tancament anunciat, manté l’activitat reivindicativa. Ara directament contra la multinacional. Els vaguistes es concentren durant aquest divendres davant de diversos concessionaris de la marca japonesa per expressar el seu malestar. Una de les línies d’actuació és castigar les vendes de la multinacional.
De manera paral·lela, els treballadors mantindran una febril agenda de reunions i contactes amb tots els que puguin contribuir a fer repensar la seva decisió a la multinacional. En aquesta línia s’emmarquen les reunions mantingudes amb els agents socials: sindicats i patronals de Catalunya, i amb la Generalitat. També, segons sindicals, es manté una fluïda comunicació amb el govern central.
Les administracions haurien, potser, de fer un esforç suplementari després que la multinacional hagi fet cas omís a les seves ofertes, tot i els avisos que en aquest sentit feien els treballadors mesos enrere.
Tot i les declaracions formals en el sentit de revertir la decisió de Nissan de marxar, en l’ànim dels responsables sindicals i empresarials hi ha la idea de buscar alternatives a l’abandó de la multinacional. Com a taló de fons de la situació hi ha el gran trasbals que per a l’automoció significa la irrupció del cotxe elèctric i l’enfonsament de vendes causat pel coronavirus.
Fora de joc en l’elèctric
Un dels problemes de fons que té la indústria automobilística catalana, a banda de la seva dependència de multinacionals, és que arriba a l’electrificació sense estar preparada. Des de fa temps hi ha veus expertes que reclamen que l’aposta industrial es dirigeixi cap a la nova tecnologia vinculada amb el cotxe elèctric. Així es podria evitar la patacada que per al sector de les parts i components, molt important en el teixit industrial català, pot suposar la substitució del motor d’explosió pel motor elèctric. Aquest darrer té un 40% menys de peces que el motor de gasolina o gasoil i aquesta circumstància pesarà en l’ocupació.

Inversions i participació
Per atraure a Catalunya empreses automobilístiques vinculades amb el motor elèctric hi ha una basa important: la formació dels treballadors i també els serveis tècnics que com IDIADA pot oferir el país. En pocs casos com en el de Nissan es pot presentar un expedient tant clar que mostri la preparació del personal i el seu compromís. En una mateixa fàbrica s’han arribat a produït al mateix temps cinc models diferents en tirades curtes, assolint resultats d’explotació favorables.
I una darrera reflexió, també de fons. Atraure inversions de multinacionals és una tasca que caldria complementar amb una participació dels governs que aporten capital o subvencions en la gestió de l’empresa resultant, sinó s’estarà sempre a l’albur de decisions que res tenen a veure amb l’interès general i les necessitats de la gent, com s’ha vist en el cas de Nissan.