L’àmbit d’ambulàncies de CCOO ha aconseguit que diverses empreses d’aquest sector, contractades per la Generalitat, hagin de rentar la roba dels seus treballadors. En aquest sentit, CCOO va presentar demanda incidental de mesures cautelars prèvies contra la Conselleria de Salut, el Servei Català de Salut i les empreses Sistema d’Emergències Mèdiques, SA i Transport Sanitari de Catalunya, SL per tal que el personal tècnic dels serveis urgents i no urgents no s’emportés la roba de treball i els Equips de Protecció Individual (EPIs) al seu domicili per a la seva rentada, en l’actual context de crisi de coronavirus.
Una de les baralles laborals més dures en la situació excepcional fruit del Covid-19 és la neteja de la roba de treball d’aquells col·lectius que tenen un contacte directe amb l’epidèmia. Ha passat en les residències de gent gran i ara passa en el sector de les residències. A la fi l’autoritat judicial ha establert que són les empreses les que han de vetllar per la seguretat dels seus treballadors i no a l’inrevés.
Dimecres, 22 d’abril, la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar interlocutòria número 16/2020 en la qual estima les mesures cautelars, acordant que es requereixi a les parts demandades perquè, amb caràcter urgent, sigui l’empresa Transport Sanitari de Catalunya, SL la que es responsabilitzi i assumeixi la rentada, descontaminació i, en cas necessari, destrucció de la roba de treball.
Els treballadors, i els seus representants sindicals s’han queixat molts cops de la pretensió de les empreses, ja que endur-se la roba de treball a casa per netejar-la suposava un risc, no només per als operaris sinó també per a les seves famílies.
Les mesures cautelars dictades afecten els aproximadament 1.600 treballadors i treballadores del transport sanitari urgent (TSU) i del transport sanitari no urgent (TSNU) d’aquesta empresa, que presten serveis en l’actualitat a Catalunya per al CATSALUT i pel Sistema d’Emergències Mèdiques, amb la següent relació:
Lot A (Alt Pirineu)………………………………………… TSC
Lot E (Girona) …………………………………………….. TSC
Lot F (Catalunya Central)……………………………… TSC
Lot G (Barcelonès Nord – Maresme) ………………UTE TSC – La Pau
Lot J (Alt Penedès, Garraf i Baix Llobregat)……..UTE TSC – MA
Lot L (Barcelona i Montcada i Reixach) …………..UTE Barcelona.
Els treballadors del sector d’ambulàncies a Catalunya han realitzat des de l’inici de la crisi sanitària diverses accions per evitar problemes sanitaris en la realització de la seva feina. Tot plegat, se suma al desgast d’estar en primera línia en contacte amb el virus i al desgast psicològic que implica la relació diària amb les víctimes de la pandèmia.